Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

ΒΡΟΝΤΕΡΟ "ΟΧΙ" στην εγκατάσταση εργοστασίων παραγωγής ενέργειας από καύση βιομάζας ή/και φυτικών ελαίων από την Τοπική κοινωνία του Δήμου Μαρκοπούλου

"Άστραψε και βρόντηξε" η τοπική κοινωνία, στο χθεσινό Δημ. Συμβούλιο, ενάντια σε κάθε ενδεχόμενο εγκατάστασης εργοστασίων παραγωγής ενέργειας από καύση βιομάζας ή/και φυτικών ελαίων. 


Η χθεσινή (13/02) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τα είχε ΟΛΑ! Από "ομόφωνες" αποφάσεις που αφορούσαν την εγκατάσταση εργοστασίων παραγωγής ενέργειας από καύση βιομάζας ή/και φυτικών ελαίων (θέματα 2, 3, 4 της προ ημερήσιας διάταξης στην 4η Συνεδρίαση) μέχρι "οξύφωνες" αντιπαραθέσεις μεταξύ Δημάρχου-Αντιδημάρχου Παιδείας-πρ. Δημοτικού Συμβουλίου και γονιών (που εκπροσωπούσαν Συλλόγους και Ένωση γονέων και Συλλόγους εκπαιδευτικών) για την Σχολική στέγη (θέμα 11ο της προ ημερήσιας διάταξης στην 4η Συνεδρίαση).
  Η απαράδεκτη ενέργεια του γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης να αδειοδοτήσει στις 16 Γενάρη '15 (μία εβδομάδα πριν τις εκλογές!) την εγκατάσταση 2 εργοστασίων παραγωγής ενέργειας από αεριοποίηση βιομάζας ή/και καύση φυτικών ελαίων και άλλο ένα στις 29 Γενάρη (4 ημέρες μετά τις εκλογές!!) έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, οργής και υποψιών, τόσο από την Δημοτική Αρχή όσο και από την Περιφέρεια. Αδειοδότηση που ... "έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων της" τόσο τις αρνητικές εισηγήσεις της Αρχής Δημοτικής Διαβούλευσης και της ομόφωνης απορριπτικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορούσε και κάθε μελλοντική αίτηση κατασκευής τέτοιων εργοστασίων.(239/17-04-2013) όσο και της Περιφέρειας!

Εμφάνιση 2015-02-13 21.07.28.jpg  Οι τοποθετήσεις "ένθεν και ένθεν", στο συγκεκριμένο Δημ. Συμβούλιο, συνέκλιναν και επαναβεβαίωναν την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο αυτής της εγκατάστασης εργοστασίων.
Ακούστηκαν πολλές πληροφορίες, τόσο τεχνικού όσο και πολιτικού ενδιαφέροντος, από Δημοτικούς-Περιφερειακούς Συμβούλους ή παρευρισκομένους.

Εμφάνιση 2015-02-13 21.38.20.jpg  Ο Συντονισμός Φορέων πολιτών για την αποτροπή εγκατάστασης τέτοιων εργοστασίων, στη διάρκεια του συγκεκριμένου θέματος μοίρασε το έντυπο ψήφισμα που είχε καταθέσει και στο Περιφερειακό Συμβούλιο (10/02). Στην τοποθέτηση του, από το μέλος της "Επιτροπής Αγώνα Μαρκόπουλου-Π. Ράφτη" Κώστα Τουλγαρίδη, πέρα από την προτροπή υιοθέτησης του ψηφίσματος πρότεινε και την παρέμβασή μας στο ΥΠΕΚΑ για πολιτική λύση και αποτροπή του ενδεχομένου εγκατάστασης εργοστασίων. Τονίστηκε το ξεκάθαρο τοπίο που διαφαίνεται πλέον σε σχέση με το "τι" και "ποιόν" εξυπηρετούν αυτές οι αδειοδοτήσεις.

Εμφάνιση 2015-02-13 20.50.28.jpg  Μετά την συζήτηση του θέματος η απόφαση του Δημ. Συμβουλίου ήταν να προσφύγει σε κάθε νόμιμη ενέργεια αναστολής απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (κάτι που ήδη έχει δρομολογήσει ώστε να προλάβει τις νομικές προθεσμίες) υιοθετώντας και το ψήφισμα του Συντονισμού Φορέων πολιτών αλλά και προσφυγής σε ανώτατο επίπεδο ΣτΕ. Υιοθέτησε επίσης και την παρέμβαση του σε πολιτικό επίπεδο στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Αναμένεται η επίσημη δημοσίευση των πρακτικών του Δημοτικού Συμβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: