Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Ψήφισμα ενάντια στα εργοστάσια καύσης βιομάζας (φυτικά έλαια) στο Μαρκόπουλο

   ΨΗΦΙΣΜΑ 

ενάντια στα εργοστάσια καύσης βιομάζας
        (φυτικά έλαια) στο Μαρκόπουλο
                                                                    Τρίτη, 10-02-2015
Προς: Περιφέρεια Αττικής
Από:   ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ
Θέμα: Αδειοδότηση 3 εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με αεριοποίηση/καύση βιομάζας (φυτικά έλαια)

 H αδειοδότηση των 3 εργοστασίων που έγινε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, - τα 2 αδειοδοτήθηκαν  μόλις μια εβδομάδα πριν από την προκήρυξη των εκλογών, ενώ το 3ο αδειοδοτήθηκε 1 εβδομάδα μετά τις εκλογές - αποτελεί μια πραξικοπηματική ενέργεια που αγνοεί παντελώς και στρέφεται κατάφωρα ενάντια στην τοπική κοινωνία αλλά και στην τοποθέτηση του Δήμου και της Περιφέρειας. Η εγκατάσταση των μονάδων αυτών είχε αποτραπεί και το 2013 από τις κινητοποιήσεις των πολιτών.

  Η εγκατάστασή τους κινείται στην υλοποίηση του αρχικού σχεδίου για δημιουργία πολλών αντίστοιχων μονάδων παραγωγής ενέργειας – τουλάχιστον 14 έχουν υποβληθεί τα τελευταία 2 χρόνια στην Αττική (οι 6 στο Μαρκόπουλο, και οι υπόλοιπες σε Κερατέα, Κορωπί, Γέρακα, Κηφισιά, Ωρωπό, Ασπρόπυργο, Φυλή κ.λ.π.) για τις οποίες έχουν ξεσηκωθεί αντίστοιχες αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες.

  Η αντίθεση μας στο έργο-καταστροφή στο Δήμο Μαρκοπούλου στηρίζεται :

  • Στo γεγονός ότι το έργο στερείται οποιασδήποτε κοινωνικής αξίας και αναγκαιότητας καθώς υπάρχει ήδη υπερεπάρκεια στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα και η ζήτηση βαίνει μειούμενη. Το μόνο που προωθεί το συγκεκριμένο έργο είναι την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, για εξασφάλιση κερδών σε ιδιώτες, η οποία θα επιβαρύνει κι άλλο το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τους πολίτες. Οι μονάδες αυτές προτείνονται απασπασματικά, χωρίς να υπόκεινται σε ένα γενικότερο στρατηγικό και δημόσιο σχεδιασμό για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της κοινωνίας.
  • Στις μεθοδεύσεις της αδειοδότησης – κατακερματισμός των μονάδων μέχρι 1ΜW ώστε να αποφύγουν τον έλεγχο της ΡΑΕ (Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας), ενώ το έργο θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί στο σύνολό του - με βάση τις αδειοδοτήσεις μέχρι τώρα πρόκειται για τουλάχιστον 3ΜW. 
  • Στα σοβαρά κενά και τις αυθαίρετες, αντιεπιστημονικές και επικίνδυνες προβλέψεις της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που συνοδεύουν τα έργα (λείπει πιστοποιητικό ότι το καύσιμο είναι κατάλληλο, καμία αναφορά στην ΑΕΠΟ για συστήματα αποφυγής διαρροής καυσίμων προς το περιβάλλον σε περίπτωση ατυχήματος, η ΑΕΠΟ  δεν δεσμεύει τον επενδυτή να εγκαταστήσει Συστήματα κατακράτησης αερίων ρύπων,  δεν περιλαμβάνει στοιχεία για τις  διοξίνες σε σχέση με την θερμοκρασία καύσης, δεν αναφέρει πως διασφαλίζεται ότι η ομαλή εκκίνηση γίνεται με βιοντήζελ και πως μετρούνται εκπομπές που αποκλίνουν των αποδεκτών ορίων, τόσο κατά την εκκίνηση, όσο και κατά την φάση κανονικής λειτουργίας, δεν περιλαμβάνει εγκατάσταση συστημάτων συνεχούς μέτρησης εκπομπών, τα αποτελέσματα των οποίων να κοινοποιούνται στις αδειοδοτούσες & ελεγκτικές Αρχές. Τέλος δεν αναφέρεται στους όρους σχετικούς με την διαχείριση της ιλύς(slurry) που κατά διαστήματα, όλες οι δεξαμενές συγκεντρώνουν στον πυθμένα τους)
  • Στο γεγονός ότι η περιοχή των Μεσογείων είναι υπερκορεσμένη και πολλαπλά επιβαρυμένη (αεροδρόμιο, βιομηχανικά πάρκα, ΔΕΗ Λαυρίου, Κ.Ε.Λ., κ.λ.π.) και δεν αντέχει περαιτέρω περιβαλλοντική επιβάρυνση. Με τέτοιου είδους έργα διαμορφώνεται ένα μοντέλο ανάπτυξης του Λεκανοπέδιου σε βάρος των πολιτών και της ποιότητας ζωής.
  • Το έργο βρίσκεται πολύ κοντά (800 μ.) από το κέντρο της πόλης του Μαρκοπούλου και μόλις 200 μέτρα από συνοικισμό, καθώς και μόλις 1200 μ. από το κέντρο των Καλυβίων, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους κατοίκους αλλά και την ευρύτερη περιοχή Μαρκόπουλου και Καλυβίων. 

Ζητάμε από την Περιφέρεια Αττικής τόσο την απόφαση για την καταγγελία της αδειοδότησης των εργοστασίων αυτών όσο και συγκεκριμένες ενέργειες που θα κάνει προκειμένου να πετύχει την ακύρωση των σχετικών αδειών. (πολιτική παρέμβαση στο ΥΠΕΚΑ, στήριξη των αιτημάτων και των δράσεων των κατοίκων και τοπικών φορέων, κ.λ.π.)

                                                                            ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ
                                                                          - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ/Π. ΡΑΦΤΗ
                                                                          - ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: