Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ: Σύμβολο του αγώνα για ελεύθερες παραλίες.

paraliaellinikoτου Στράτου Ιωακείμ
Φορείς, πολίτες και ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης οργανώνουν την αντίστασή τους απέναντι στις ορέξεις της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση του αιγιαλού και παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης στη θάλασσα.
Εφτά χρόνια πέρασαν από τη μέρα που η δημοτική αρχή Ελληνικού, με δήμαρχο τον Χρήστο Κορτζίδη, ήρθε σε μετωπική σύγκρουση με ιδιωτικά συμφέροντα που λυμαίνονταν τον χώρο της παραλίας του Αγίου Κοσμά. Με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών από την ευρύτερη περιοχή αφαιρέθηκαν τα κάγκελα που εμπόδιζαν την πρόσβαση στις ακτές και η παραλία του Αγίου Κοσμά αποδόθηκε στους πολίτες με ελεύθερη-δωρεάν χρήση για κολύμβηση.
Από τότε μέχρι και σήμερα αποτελεί ένα εμβληματικό σημείο αναφοράς για χιλιάδες πολίτες από όλη την Αττική. Σήμερα, οι παραλίες και οι ακτές της χώρας δέχονται μια καινούργια επίθεση. Ενα νέο νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του αιγιαλού και των παραλιών που προωθείται για ψήφιση, ετοιμάζεται να βάλει ταφόπλακα στην ελεύθερη πρόσβαση σε αυτές.

Η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού καλεί σε συνέλευση στην ελεύθερη παραλία του Αγίου Κοσμά, αύριο Κυριακή 22 Ιουνίου στις 19.30, με στόχο την
«ενημέρωση, τον απολογισμό, την οργάνωση και την κλιμάκωση των αντιστάσεων, ώστε τελικά να μην περάσουν τα σχέδια για το ξεπούλημα και την οικοδόμηση του Ελληνικού και της παραλίας του Αγίου Κοσμά».
Η Επιτροπή αλλά και ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης προγραμματίζουν δράσεις για την υπεράσπιση της παραλίας που με τόσο κόπο και αγώνα κερδήθηκε. Σχετική δράση έχει εξαγγείλει ήδη η ανεξάρτητη πρωτοβουλία «240 χιλιόμετρα για τον αιγιαλό». 

Από τις 8 έως τις 12 Ιουλίου, ο Αγης Εμμανουήλ, ηθοποιός και μαραθωνοδρόμος, θα τρέξει από τον Ισθμό μέχρι τον Μαραθώνα και θα ενεργοποιήσει όσο περισσότερους πολίτες μπορεί, ώστε να δημιουργήσουν μια ανθρώπινη αλυσίδα προστασίας στις απειλούμενες παραλίες. Σε κάθε έναν από τους σταθμούς διανυκτέρευσης και ξεκούρασης [Ελευσίνα, Ελληνικό, Σούνιο, Ναός Αρτέμιδος (Βραυρώνα) και Μαραθώνας] θα διοργανωθούν εκδηλώσεις από μουσικούς, ηθοποιούς, ντιτζέι, γκραφιτάδες, ιστιοπλόους.
Εν τω μεταξύ, στα γραφεία του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος την Τετάρτη 18 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση περίπου 100 εκπροσώπων επιστημονικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων και φορέων, οι οποίοι ανακοίνωσαν τη δημιουργία του πανελλήνιου δικτύου «ΑΚΤΕΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ», με σκοπό την αποτροπή ψήφισης του γνωστού νομοσχεδίου για τον αιγιαλό και τις παραλίες.

Με σύνθημα ότι η βιώσιμη ανάπτυξη, η σωτηρία των αιγιαλών από την άγρια ανοικοδόμηση και η διατήρηση της ελεύθερης πρόσβασης στις ακτές αποτελούν δημόσιο συμφέρον, το οποίο βρίσκεται πάνω από κάθε κομματική προτίμηση, το δίκτυο «ΑΚΤΕΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ» αποφάσισε σειρά δράσεων και εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό για την ενημέρωση και κινητοποίηση των πολιτών.


Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: