Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ από την "Παρέμβαση για την υπεράσπιση των παραλιών".


Εμφάνιση Αφίσα.jpg
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Σάββατο 7 Ιουνίου 2014 πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συγκέντρωση σχετικά με το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, για το καθεστώς που θα διέπει τις παραλίες.

Η εκδήλωση οργανώθηκε από την Παρέμβαση για την υπεράσπιση των παραλιών, στην οποία συνεργάστηκαν διάφορες συλλογικότητες του Μαρκόπουλου και του Πόρτο Ράφτη.
Κύριοι ομιλητές, ήταν κατά σειρά ο Δημήτρης Κλούρας, δικηγόρος Αθηνών και πρόεδρος της "Ενότητας Σαρωνικού", ο Τάσος Ταστάνης, αρχιτέκτονας και μέλος της “Επιτροπής Αγώνα για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού” και μέλος του “Δικτύου Προστασίας Σαρωνικού” και ο Θάνος Βλαστός, πολεοδόμος - συγκοινωνιολόγος και καθηγητής στο Ε.Μ.Π.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αναφέρθηκαν στα κυριότερα σημεία του καινούριου νομοσχεδίου που έρχεται και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα νομοθετήματα "τακτοποιούν" τους δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους και με πρόσχημα την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας, ξεπουλιούνται, με εξευτελιστικά μάλιστα τιμήματα, στα συμφέροντα των "γνωστών ημέτερων", όπως γίνεται στον χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και σε "φιλέτα" του παραλιακού μετώπου του Σαρωνικού, σε βάρος όλης της υπόλοιπης κοινωνίας, υιοθετώντας και υλοποιώντας ουσιαστικά τις επιταγές της ΕΕ και του ΔΝΤ για εκποίηση του εθνικού πλούτου προς εξυπηρέτηση των “δανειστών” και του μεγάλου κεφαλαίου.
Ειδικότερα ο κος Βλαστός αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν στον συγκοινωνιακό σχεδιασμό στο παραλιακό μέτωπο στο Πόρτο Ράφτη, όπου δεν έχει ληφθεί καμία πρόβλεψη για πεζούς και ποδηλάτες.

Στη συνέχεια τον λόγο πήραν εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας που αναφέρθηκαν στις κινητοποιήσεις που έχουν γίνει αλλά και στην λάθος νοοτροπία της διευκόλυνσης, του βολέματος και της αδιαφορίας που υπάρχει στους περισσότερους, με αποτέλεσμα όλα αυτά να ακυρώνονται στην πράξη.
Από τις αυθαιρεσίες, που κατά σύστημα γίνονται στην περιοχή,  έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην φετινή κατάληψη εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων παραλίας και θαλάσσιου χώρου από παραλιακό μαγαζί, με ξύλινες εξέδρες  και η παρουσία ακόμα και πάνω στα βράχια  έτοιμων μεταλλικών αναμονών που θα φιλοξενούσαν νέες ξύλινες εξέδρες, η κατασκευή των οποίων αποτράπηκε  από την παρέμβαση πολιτών, όπως και το ξήλωμα εξέδρας δίπλα στο κύμα, σε άλλο μαγαζί, κοντά στη Αγία Μαρίνα.
       
Ειδική αναφορά έγινε στην απόφαση του Σ.τ.Ε. 2274/2011 με την οποία καλούνται οι αρμόδιες αρχές να προχωρήσουν σε κατεδάφιση όλων των αυθαίρετων κτισμάτων στο λιμάνι του Πόρτο Ράφτη και την επιβολή προστίμων. Η δημοτική και η λιμενική αρχή όμως, με διάφορα προσχήματα, μέχρι σήμερα αρνούνται ουσιαστικά να πιέσουν τους αρμοδίους για την άμεση εφαρμογή της σε όλο το μήκος του παράκτιου μετώπου αφήνοντας μια "χούφτα" επιχειρηματίες να δρουν ανεξέλεγκτα τόσο στο λιμάνι, όσο και στο υπόλοιπο παραλιακό μέτωπο.

Όσον αφορά το ζητούμενο της εποχής, την ανάπτυξη των παραλιών που "πρέπει" να υπάρξει για να "βγούμε" από την θέση που βρισκόμαστε, εκφράστηκαν πολλές επιφυλάξεις με την τουριστική κατεύθυνση που προτείνεται από πολλές πλευρές, την ίδια ώρα που ο απλός κόσμος δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να βρει ελεύθερο χώρο να απολαύσει κάτι που πριν λίγα χρόνια θεωρείτο δεδομένο. Επίσης προβληματισμός εκφράστηκε κατά πόσον η αλλοίωση του τοπίου, λόγω της "ανάπτυξης", μπορεί να έχει θετική επίδραση σε βάθος χρόνου, όταν αντίστοιχα παραδείγματα στην Ιβηρική χερσόνησο δείχνουν ακριβώς το αντίθετο.

Τέλος, αναφέρθηκε και η περίπτωση της Χαμολιάς, εκεί που υπάρχει η κατασκήνωση της "ΜΑΡΚΟ" και λόγω των γνωστών προβλημάτων αυτή τη στιγμή είναι κλειστή, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει εύκολη πρόσβαση για το κοινό στην παραλία, καθώς και της μικρής χερσονήσου της Πούντας που προωθείται η πολεοδόμηση και οικοδόμηση της όταν θα έπρεπε να γίνει ανάπλαση της, προς όφελος της κοινωνίας, με υλοποίηση κάποιων από τις προτάσεις που έχουν γίνει από τους κατοίκους της περιοχής και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, ανοικτό μικρό λυόμενο θεατράκι για πολιτιστικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ, δημοτικό περίπτερο, πλατεία, χώρο συναναστροφής και περιπάτου κλπ.

Από όλες τις πλευρές εκφράστηκε η επιθυμία για αγωνιστική συνεργασία, με στόχο να μην περάσει το νέο νομοσχέδιο , ενώ σε τοπικό επίπεδο να αναγκαστεί καταρχήν η δημοτική αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της και να πιέσει για την εφαρμογή, επιτέλους, των αποφάσεων των δικαστηρίων και παράλληλα να γίνουν δράσεις για να αποτραπούν αυθαίρετες και παράνομες  παρεμβάσεις που παρατηρούνται σήμερα στο παραλιακό μέτωπο του Πόρτο Ράφτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: