Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Με γαλάζια σημαία η νεκρή θάλασσα του Στρατωνίου!

Με γαλάζια σημαία η νεκρή θάλασσα του Στρατωνίου!Η παραλία Στρατωνίου πήρε και φέτος τη «γαλάζια σημαία». Ακόμα και αν όπως επισημαίνουν επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ δεν υπάρχει θαλάσσια ζωή στην περιοχή. Μιλώντας στην Ελευθεροτυπία, ο ερευνητής του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) πυρηνικός φυσικός και ωκεανογράφος Χρήστος Τσαμπάρης, επιβεβαιώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο όσα οι κάτοικοι και το κίνημα εξόρυξης κατά του χρυσού καταγγέλλουν. «Δεν θα άφηνα τα παιδιά μου να κολυμπήσουν εκεί» λέει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, στο λιμάνι του Στρατωνίου εντοπίστηκαν υψηλότατες συγκεντρώσεις αρσενικού και ραδίου οι οποίες σχετίζονται άμεσα με τη μεταλλευτική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή,

Ειδικότερα σύμφωνα με τις μετρήσεις έως και 4.000 φορές πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια είναι οι συγκεντρώσεις του αρσενικού, ενώ 100 φορές πάνω από το όριο μετρήθηκαν οι τιμές του ραδίου.

Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, η έρευνα έγινε το 2012 και δείγματα είχαν ληφθεί μόνο από την περιοχή φορτοεκφόρτωσης μεταλλεύματος, στο λιμάνι του Στρατωνίου.΄


Τα αποτελέσματα της παρουσιάστηκαν σε συνέδριο πυρηνικής φυσικής τον περασμένο Μάιο, ενώ η έρευνα έχει κατατεθεί σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό και έχει πάρει έγκριση για δημοσίευση στο επόμενο διάστημα.

Πριν από λίγες μέρες οι ερευνητές του ΕΛΚΕΘΕ συνέλεξαν δείγματα από την άμμο της παραλίας από το βυθό του κόλπου Στρατωνίου, κάποια ψάρια που με δυσκολία μπόρεσαν να βρουν, αλλά και από τα ποτάμια που εκβάλλουν στο συγκεκριμένο κόλπο.
Δείγματα ελήφθησαν και από τα πιο βαθιά προκειμένου να διαπιστωθεί πως έχει διασπαρεί η μόλυνση, σε ποιο βάθος έχει φθάσει και αν έχουν επηρεαστεί και πόσο οι περιοχές της Ολυμπιάδας και της Ιερισσού.


Πηγή: ertopen.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: