Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Ο "εφιάλτης" της βιομάζας ... ξαναχτυπά!

Να παραβρεθούμε ΟΛΟΙ στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Παρασκευής, 15 Ιούλη 2016 στις 7 μ.μ. για την αποτροπή ενδεχόμενου ... εφιάλτη!

Στις 15/03/13 σας ενημερώναμε για 1η φορά για ένα σοβαρό ζήτημα που αφορούσε το μέλλον μας, το μέλλον των παιδιών μας, το μέλλον του τόπου μας και επανέρχεται για συζήτηση στο Δημ. Συμβούλιο της Παρασκευής 15/07/16. Τότε με τίτλο "ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΥΣΗΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΣΤΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΚΑΙ ΔΙΑΒΡΩΝΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ" ενημερώναμε [... Συμπολίτες, συμπολίτισσες, Ένα πολύ σοβαρό θέμα είναι σε εξέλιξη στην περιοχής μας αυτή την περίοδο. Προωθούνται για έγκριση στο περιφερειακό συμβούλιο 6 Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την κατασκευή 6 εργοστασίων καύσης βιομάζας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή του Μαρκόπουλου...Πρόκειται για ένα έργο που αφορά άμεσα εμάς και τα παιδιά μας και προωθείται χωρίς εμάς, χωρίς ούτε την ουσιαστική δημόσια διαβούλευση που προβλέπει ο νόμος, ώστε να δημιουργήσουν τετελεσμένα, πριν μάθουμε τι συμβαίνει ...]. Στη συγκεκριμένη περίοδο βάζαμε κάποια ερωτήματα για την περιβαλλοντική επιβάρυνση, για την διαδικασία/μεθοδολογία επιλογής της περιοχής μας, κ.α.


Στο Δημοτικό Συμβούλιο της ίδιας ημέρας η "Επιτροπή Αγώνα" με παρέμβασή της (δείτε το βίντεο) δήλωνε ότι η ΜΠΕ ενώ είχε δημοσιευθεί 21/12/12 ο Δήμος δεν έκανε καμία ενέργεια ένστασης εντός των 30 ημερών που είχε δικαίωμα αλλά δεν είχε ενημερώσει κανέναν σχετικά! Η "Επιτροπή Αγώνα" ενημέρωνε τη Δημοτική αρχή ότι είχε προβεί σε ένσταση στην Περιφέρεια για την ΜΠΕ. Καλούσε μάλιστα τους συμπολίτες του Δήμου μας να παραβρεθούν στη σύσκεψη του Περιφερειακού Συμβουλίου της 20ης Μάρτη 2013. Στις 22 Μάρτη 2013 ενημέρωνε για την εξέλιξη του ζητήματος. Ακολούθησε συλλογή εκατοντάδων υπογραφών ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ 6 ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ ΚΑΥΣΗΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΣΤΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ.

Την Παρασκευή 29/3, στο ξεκίνημα της συνεδρίασης του Δημ. Συμβουλίου ο αντιδήμαρχος Βασίλης Μεθενίτης ανακοίνωσε ότι [... μόλις πριν (!) την συνάντηση ενημερώθηκε από τους δύο εκπροσώπους (της εταιρείας) που παρεβρίσκονταν, ότι η εταιρεία αποφάσισε να αναβάλλει την επένδυσή της για αργότερα!!! ...]. Μια πρώτη νίκη με πολλές επιφυλάξεις κρούοντας το  "ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ" ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ. όπως αναφέραμε στην ανάρτηση της 30ης Μάρτη 2013. 

Η συνέχεια παίχτηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης της 01/04/13 (είχε αναβληθεί στις 29/03) όπου ομόφωνα η τελική απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης ήταν η ΑΡΝΗΤΙΚΗ εισήγησή της προς την Δημοτική αρχή και για τις 6 μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση βιομάζας ισχύος 1MW η κάθε μία, αναφέροντας ότι [... οι ασάφειες των ΜΠΕ προκαλούν πλείστα όσα αναπάντητα ερωτηματικά τόσο για το περιβάλλον όσο και την τοπική μας οικονομική δραστηριότητα...]. Το ... "έργο" έδειχνε να φθάνει στο τέλος του με την "ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΡΡΙΠΤΙΚΗ" ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. (17/04/2013) ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ-ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ (6) ΜΟΝΑΔΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡ. ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΑΕΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΣ Μ.Π.Ε. ΠΟΥ ΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ. Όπως και στο Δημ. Συμβούλιο της 15/03/13 έτσι και σ' αυτό μας αποκαλούσε "ψεύτες, συκοφάντες και αλμπάνηδες" (όπως "επωνύμως" δήλωνε ότι το καταθέτει)! Ακολούθησε και κάποια άλλη αίτηση αδειοδότησης (2015 !) οι οποία απορρίφθηκε. 

Μας προξενεί όμως απορία η εκ νέου "επίμονη" αίτηση αδειοδότησης και η εισαγωγή της για συζήτηση στο Δημ. Συμβούλιο της Παρασκευής, 15 Ιουλίου 2016 από την "ίδια" (!) εταιρία όπως και τότε ΓΑΙΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΡΤΕΜΙΣ ΕΝΝΕΑ Ε.Π.Ε. (μία άδεια), την ΓΑΙΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΡΤΕΜΙΣ ΔΥΟ Ε.Π.Ε. (άλλη μία άδεια) και την ΗΛΙΑΣ ΚΟΥΛΟΥΚΑΚΟΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ (ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ)!! Και μάλιστα στην ... τούρλα του καλοκαιριού!!!

   Ρωτάμε:

  • Ποιες είναι οι Κυβερνητικές προθέσεις αλλά και οι προθέσεις της Περιφέρειας γι΄αυτό το ζήτημα; Έχει αλλάξει κάτι στις γνωμοδοτήσεις τους; 
  • Ποια είναι η θέση της Δημοτικής Αρχής αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, δεδομένης της ΑΡΝΗΤΙΚΗΣ υπάρχουσας γνωμοδότησης/απόφασης στο Δημ. Συμβούλιο της 17/04/13; Έχει αλλάξει κάτι; Υπενθυμίζουμε ότι η ΑΡΝΗΤΙΚΗ γνωμοδότηση/απόφαση του Δημ. Συμβουλίου της 17/04/13 αφορούσε [... και κάθε μελλοντική αίτηση κατασκευής τέτοιων εργοστασίων ...].

  
Καλούμε λοιπόν τους συμπολίτες μας να παραβρεθούν στο συγκεκριμένο Δημοτικό Συμβούλιο της Παρασκευής, 15 Ιούλη 2016 στις 7 μ.μ. 
για την αποτροπή οποιασδήποτε ... δυσάρεστης έκπληξης!


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ και ΠΟΡΤΟ-ΡΑΦΤΗ
«Όχι στα χαράτσια» Τηλ. 6934552574
ΔΕ ΧΡΩΣΤΑΜΕ–ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ–ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: