Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Η κυβέρνηση θέλει στον Ιππόδρομο "και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο"!!!

Η συνάντηση που είχε η "Επιτροπή Αγώνα" με την αναπλ. υπ. οικονομικών κα Βαλαβάνη, στις 20/04/15 για την τύχη του Ιπποδρόμου και των εργαζομένων του, δεν είχε ευχάριστες "ειδήσεις"! Και πως θα είχε "τέτοιες" ειδήσεις όταν μέσα στη λυκοφωλιά της ΕΕ πιστεύεις ότι θάχεις και "την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο"!!!

Την επιμονή της, χωρίς κανένα περιθώριο αλλαγής στάσης στην ιδιωτικοποίηση, υπεράσπισε μέχρι τέλους η Αναπλ. Υπ. Οικονομικών κ. Βαλαβάνη.

  Υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ (ποτέ;!) δεν είπε ότι θα διατηρήσει το Δημόσιο χαρακτήρα του ΟΔΙΕ. Η ίδια εκφράζει την επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ που από το 2013 έλεγε ότι μοναδικό παράδειγμα για ιδιωτικοποίηση είναι αυτό του ΟΔΙΕ και θα έπρεπε το κράτος να κρατήσει μόνο τον έλεγχο του Στοιχήματος για να διαχειρίζεται και να ελέγχει το τζόγο! Ωστόσο δεν εξήγησε γιατί τώρα κάνει ακριβώς το αντίθετο: ιδιωτικοποιεί το Στοίχημα!

  Προανήγγειλε και άλλες ιδιωτικοποιήσεις, όπου διατίθενται κεφάλαια!. Η θέση και για τον Ιππόδρομο και για άλλες περιπτώσεις είναι τα joint venture, δηλαδή όπου διατίθενται κεφάλαια από ιδιώτες – Έλληνες ή/και ξένους !! - να προχωράνε από κοινού με το Κράτος.!!!!

  Επικαλέστηκε τη δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα και το φόβο της επιβολής προστίμων από την ΕΕ αν επιχειρήσουν να στηρίξουν τον ΟΔΙΕ,ενώ ουσιαστικά αποδέχτηκε την τοποθέτηση της “Επιτροπής Αγώνα” ότι επιταχύνουν τις διαδικασίες για να προλάβουν να προχωρήσουν την ιδιωτικοποίηση και να δώσουν διαπιστευτήρια στην ΕΕ και δείγματα προώθησης ιδιωτικοποιήσεων ώστε να "κλείσουν" το deal με την ΕΕ.
Επισήμανε την προσπάθειά τους να μαζέψουν και το τελευταίο ευρώ για να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν τον ΟΔΙΕ. Δεν απάντησε όμως στην παρατήρησή μας ότι αυτά που μαζεύουν τα στέλνουν για τη δόση στο ΔΝΤ και όχι για μισθούς ή συντάξεις! Αποδέχτηκε όμως τα “αίτια” (το σκάνδαλο, επί παραδείγματι, της πολιτικής απόφασης μεταφοράς του Ιπποδρόμου από το Φαληρικό Δέλτα στο Μαρκόπουλο) που έφεραν τον ΟΔΙΕ σε κατάσταση ... ασφυξίας, ενώ θα μπορούσε να παραμένει ένας κερδοφόρος Οργανισμός.

Για τη Δημόσια γη είπε ότι η Σύμβαση της προηγούμενης κυβέρνησης είναι διάτρητη ([... έμπαζε από παντού ...] όπως είπε χαρακτηριστικά) – και δεν μπορεί να την αλλάξει! Με τις ενέργειές της απέφυγε τις "μαύρες τρύπες" της Σύμβασης υποχρεώνοντας τον ιδιώτη ΟΠΑΠ να συνεχίσει τη διεξαγωγή των Ελληνικών Ιπποδρομιών με δέσμευση για 20 και ελάχιστη χρήση 5 χρόνων. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η λειτουργία του διότι δεν θα επιτρέψουν αλλαγή χρήσης του χώρου. Για την περίπτωση μεταφοράς του Ιπποδρομίου σε άλλο χώρο, εντός Ελλάδας, πρέπει να δώσει άδεια το Κράτος, κάτι που δεν προτίθεται να κάνει (σ.σ.: σε περίπτωση αλλαγής κυβέρνησης, ποιος μας διασφαλίζει ότι δε θα δοθεί τέτοια άδεια;). Πρόσθεσε ότι όλη η ακίνητη περιουσία (Μαρκόπουλο, Ανάβυσσος, Κωπαΐδα) περνάει στον Ιδιώτη και όχι στον εκκαθαριστή.
  Αρνήθηκαν να δώσουν τη σύμβαση στην “Επιτροπή Αγώνα” ή στη δημοσιότητα, ώστε να μπορούμε να δούμε τι άλλο κρύβει, καθώς επικαλέστηκαν το απόρρητο των 10 χρόνων!

Η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης είναι η προσπάθεια να έχει "και την πίτα ολόκληρη (προώθηση ιδιωτικοποίησης, ευχαριστημένους τους θεσμούς/δανειστές και την ΕΕ, και τους επενδυτές) και το σκύλο χορτάτο (τους εργαζόμε-νους)". Εμφάνισε την αγωνία της να εξασφαλίσει τους εργαζόμενους με υποθέσεις και επιθυμίες!

Οι μόνιμοι εργαζόμενοι, με τροπολογία της παρ. 8, του αρ. 56 του ν. 2725/1999 που θα κατατεθεί περί τελεσίδικης και όχι αμετάκλητης δικαστικής απόφασης που έχει δημοσιευθεί ή θα δημοσιευθεί, θα μεταταχθούν στο Υπ. Αθλητισμού, οι 55 συμβασιούχοι που δικαιώθηκαν από το ΑΣΕΠ και οι 5 από το Εφετείο αλλά και οι περίπου 250 που εκκρεμούν οι προσφυγές τους θα εντάσσονται στην τροπολογία του νόμου 2725/1999 και θα μεταταχθούν κανονικά.
Με προφορική δέσμευση (!) από τον ΟΠΑΠ (κος Ζίγκλερ και κος Φωκάς) για επαναπρόσληψη άλλων 110 (με πίεση για 150), κυρίως σταβλίτες, τεχνικές ειδικότητες και μόνο 10-12 ταμίες.

Έκπληξη προκάλεσε η στάση των εκπροσώπων των μόνιμων εργαζομένων που προσπάθησαν διακαώς, να αποκομίσουν την καλύτερη προσωπική τους μετάταξη!!!

Όσοι είναι 65 χρονών δεν έχουν τη δυνατότητα να τους επαναπροσλάβουν και θα ενταχθούν στην ... κλασσική διαδικασία για σύνταξη. Δεν αναφέρθηκε τίποτα για το όριο των προσλήψεων στο Δημόσιο.

  Η "Επιτροπή Αγώνα" διαχωρίστηκε πλήρως από την επιμονή για αλλαγή της Διοίκησης από τον Γ.Χ., καθώς και από τη δήλωση της Βαλαβάνη ότι οι ισχυρισμοί του αποτελούν προϊόν προσωπικής φιλοδοξίας του να τοποθετηθεί ο ίδιος πρόεδρος του ΟΔΙΕ, κάτι που της είχε ζητήσει στις 31/03!!!

  Δηλώσαμε ότι δεν έχουμε καμία απολύτως σχέση με προσωπικές φιλοδοξίες και "ίδιον όφελος" και ότι είμαστε εκεί γιατί παλεύουμε για την υπεράσπιση της Δημόσιας γης και Δημόσιας περιουσίας αλλά, φυσικά, και για τους εργαζόμενους. Την όποια αλλαγή της Διοίκησης τη “βλέπουμε” μόνο στο πλαίσιο της εξυγίανσης και μιας "άλλης" πορείας που θα ακυρώνει την επιλογή ιδιωτικοποίησης και θα διατηρεί το Δημόσιο χαρακτήρα του ΟΔΙΕ σε όφελος της κοινωνίας.

Το πιο ξεκάθαρο μήνυμα, μετά από αυτή τη συνάντηση:

Μόνος δρόμος ο Αγώνας για την ανατροπή του συνολικού ασφυκτικού πλασίου 
ΕΕ – εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων
και η προάσπιση της Δημόσιας γης και Ακίνητης περιουσίας του Ιπποδρόμου.

1 σχόλιο:

Γ.Τ. είπε...

Είμαστε όλοι στον βούρκο, κάποιοι από εμάς όμως κοιτάμε τα αστέρια.
Oscar Wilde