Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Τα “κενά” στην Παιδεία γεμίζουν με “λευκές εβδομάδες” και “φακέλους” του προγράμματος “my School”!



Οι διαστάσεις εξαθλίωσης και εγκατάλειψης του "κενού" περιεχομένου (και) στην εκπαίδευση από την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική αφήνει το αποτύμωμά της στα κενά εκπαιδευτικών θέσεων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (...και όχι μόνο) των σχολείων της Αν. Αττικής. Κι ανάμεσα στο απόλυτο ... εκπαιδευτικό και πολιτικό κενό, έρχονται και τα "κερασάκια" στην ... άνοστη τούρτα του Υπουργείου, αποδεχόμενο την δημιουργία "λευκής εβδομάδας" για διακοπές (!) των μαθητών και εφαρμογής του προγράμματος (εξηγήσεις από το Υπουργείο ζητάει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και ερευνά για υποψίες φακελώματος;) “my School”!!! Ο απόλυτος παραλογισμός και η φρενήρης παράκρουση βρήκε “κύμα” αντιδράσεων και ανακοινώσεων (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, Σύλλογοι και Ενώσεις Γονέων) τόσο για τα κενά όσο και για την «καρβουνιασμένη» λευκή εβδομάδα πάνω στα “αποκαΐδια” της "φακελωμένης" (στο “my School”) Παιδείας.
Η ευαισθησία της «Επιτροπής Αγώνα», σε ζητήματα της εκπαίδευσης, ήταν και παραμένει να είναι στις προτεραιότητές των αγώνων της, μιας και αφορούν το μέλλον του τόπου μας: τα παιδιά μας!! 
Ο Σύλλογος εκπαιδευτικών Π.Ε. «Κ. ΣΩΤΗΡΙΟΥ» Ανατ. Αττικής έβγαλε την παρακάτω ανακοίνωση:




ΑΠ: 17 /15-1-14     ΠΡΟΣ : Υπ. Παιδείας, Περιφέρεια Αττικής, Δ/νση ΠΕ Αν Αττ.,
                                                       Ενώσεις και συλλόγους γονέων, σύλλ. εκπ/κων, ΔΟΕ, ΜΜΕ                
Τη «λευκή εβδομάδα-λευκό μήνα» εφαρμόζει ήδη το Υπ. Παιδείας στην Αν. Αττική

Κοινός αποφασιστικός αγώνας για το δικαίωμα στη μόρφωση των παιδιών μας

Τρίτη 21/1 μέρα κινητοποίησης γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών συγκέντρωση στις 12.30μμ στο Υπουργείο Παιδείας με στάση εργασίας

Εκρηκτικές διαστάσεις έχει πάρει το ζήτημα των κενών στην περιοχή καθώς μετά και τους διορισμούς αναπληρωτών  που ανακοίνωσε το Υπουργείο μετά τις γιορτές στην Αν Αττική παραμένουν
90 κενά όλων των εκπαιδευτικών στην ΠΕ σε πρωινά και ολοήμερα και 22 τάξεις χωρίς δάσκαλο (κάποιες για πάνω από μήνα) και 8 τμήματα νηπιαγωγείων κλειστά!!!

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ – τα κενά στην Αν. Αττική αναλυτικά:

8 Νηπιαγωγών, 28 δάσκαλων, 6 αγγλικών, 5 εικαστικών, 11 Φυσικής Αγωγής,
10 μουσικής, 9 πληροφορικής, 4 θεατρολογίας, και 8 δάσκαλοι ειδικής αγωγής.
Στην περιοχή μας τμήματα χωρίς δάσκαλο στο 1ο Αναβύσσου, 2ο Κορωπίου, 1ο Μαρκόπουλου, 2ο Π-Ράφτη, Παλαιά Φώκαια, το κλασσικό τμήμα του 2ου Νηπιαγωγείου Λαυρίου κλειστό!!!
 ΟΙ «ΛΥΣΕΙΣ» στις οποίες καταφεύγουν με την έμμεση ή άμεση υπόδειξη της διοίκησης:  
  • Οι μαθητές μοιράζονται στα άλλα τμήματα – αλλιώς θα έπρεπε να διακοπεί  η φοίτηση τους–Τα υπόλοιπα τμήματα του σχολείου που έχουν δάσκαλο επιβαρύνονται και παρεμποδίζεται το μάθημα καθώς φτάνουν μέχρι 30 ακόμα και 35 μαθητές.
  • Σε πολλά σχολεία κλείνουν τα ολοήμερα οδηγώντας σε απόγνωση εργαζόμενους γονείς.
  • Τα παιδιά σχολάνε νωρίτερα από το προβλεπόμενο ωράριο.
  • Εκπαιδευτικοί «απασχολούν» τις τάξεις αυτές χωρίς να είναι εκπαιδευτικοί των αντίστοιχων μαθημάτων που λείπουν, για να μη σχολάνε νωρίτερα τα παιδιά ενώ στην ουσία ΔΕΝ μπορούν να κάνουν το προβλεπόμενο μάθημα.
  • Έχουν καταργηθεί σχεδόν παντού οι ώρες για ενισχυτική διδασκαλία αποδυναμώνοντας έτσι τους πιο αδύναμους μαθητές.
  • Τα προγράμματα ΕΣΠΑ απαγορεύουν να μπει ο δάσκαλος στην τάξη. Έτσι  στέλνεται δάσκαλος για το ολοήμερο (μέσω ΕΣΠΑ) και στο ίδιο σχολείο παραμένει η τάξη χωρίς δάσκαλο(!) αποκαλύπτοντας και τον ρόλο των ΕΣΠΑ και της χρηματοδότησης της ΕΕ.
  • Στα νηπιαγωγεία όπου προκύπτει κενό (λόγοι υγείας κλπ) αναστέλλεται η λειτουργία του αντίστοιχου τμήματος ή στα ολοήμερα σταματάει η απογευματινή λειτουργία!!!

 Εικόνες διάλυσης του δημόσιου σχολείου – αποτέλεσμα των περικοπών των   Μνημονίων και της πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ που έχουν βάλει στο στόχαστρο τη δημόσια Παιδεία, την Υγεία και κάθε δημόσια υπηρεσία στο βωμό της εξυπηρέτησης του χρέους και των κερδών τους. Η κατάσταση δεν υπάρχει προοπτική να βελτιωθεί αλλά μόνο να χειροτερεύει.

 Στη συνάντηση των συλλόγων εκπ. Αν. Αττ., την Τρίτη 14/1, με τη δ/ντρια εκπαίδευσης μας   δήλωσε ότι:
  • H Αν. Αττική είναι η περιοχή με τα περισσότερα κενά σε όλη τη χώρα!
  • Μετά και την πρόσληψη των  τελευταίων αναπληρωτών  δεν καλύφθηκε παρά ένα πολύ μικρό μέρος των κενών ειδικοτήτων.
  • Δεν περιμένει εκπαιδευτικούς από πουθενά – ελάχιστες επιστροφές αναμένονται και όχι άμεσα ενώ παράλληλα είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν και άλλες απουσίες.
  • Η μόνη ίσως… προοπτική για κάποιους δασκάλους τάξης είναι ο μόνιμος διορισμός των 17 δασκάλων και 95 νηπιαγωγών που θα τοποθετηθούν σε ένα με ενάμιση μήνα και αφορούν όλη τη χώρα! Δε φτάνουν ακόμα και αν… έρθουν κάποιοι στην Αν Αττική.
  • Επιβεβαίωσε ότι δεν εγκρίθηκε αίτημα του Υπ. Παιδείας για 1500 επιπλέον πιστώσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό – γεγονός που αποκαλύπτει τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν στην εκπαίδευση. Δεν ξέρει αν θα επαναλάβει το αίτημα τωρα, από το νέο προϋπολογισμό...
  • Ενώ κατέληξε: ότι η Δνση είναι «τροχονόμος» που οδηγεί τους εκπαιδευτικούς που να πάνε. Αν δεν έχει εκπαιδευτικούς δεν μπορεί να κάνει τίποτα…

Tο Υπ. Παιδείας κατεδαφίζει τη δημόσια εκπαίδευση και 
η διοίκηση «νίπτει τα χείρας της»!

Αποδεικνύεται ότι η πολιτική των περικοπών, των παράνομων υπεραριθμιών και μετακινήσεων συναδέλφων από περιοχή σε περιοχή, η περικοπή των δασκάλων ολοημέρων και οι συμπτύξεις τμημάτων που εξελίχθηκε ως καταιγίδα φέτος το Σεπτέμβριο με τις εντολές του Υπουργείου και την ενεργητική και πιστή εφαρμογή της από τη διοίκηση οδήγησε στο σημερινό αποτέλεσμα.
Τα σχολεία οδηγούνται σε αδυναμία λειτουργίας ενώ υπονομεύεται η εκπαιδευτική διαδικασία, το δικαίωμα της μόρφωσης ακόμη κι η ασφάλεια των παιδιών!
Οι υπεύθυνοι γι αυτή την κατάσταση συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο και προσπαθούν να κρύψουν την πραγματικότητα για το «νέο σχολείο» της αγοράς!
Αυτοί που αφήνουν τάξεις χωρίς δάσκαλο για μήνες – σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς και ετοιμάζουν αργίες («λευκή εβδομάδα») κατά παραγγελία ιδιωτικών συμφερόντων τους φταίνε οι αγώνες και τα μαθήματα που χάνονται από τις απεργίες και τις καταλήψεις!
Την ώρα που κατεδαφίζουν το δημόσιο σχολείο, μας μιλάνε για τη βελτίωσή του μέσω  της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας.
Την ώρα που περικόπτουν τους εκπαιδευτικούς μας καλούν να πάρουμε «τα άμεσα (κατ αυτούς!) μέτρα για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου του σχολείου όπως η ιστοσελίδα του σχολείου, ο κανονισμός λειτουργίας και η βελτίωση της σχέσεις εκπαιδευτικών και γονέων!!! (αυτό προβλέπει η εγκύκλιος για την αυτοαξιολόγηση)
Διαθέτουν  5 εκατομμύρια ευρώ για την πρώτη φάση του προγράμματος της αυτοαξιολόγησης –  ούτε ένα ευρώ από αυτά δε φτάνει στα σχολεία αλλά αφορά αμοιβές για τα σεμινάρια των στελεχών και το παρατηρητήριο (αλήθεια τι παρατηρεί αυτό και πως καταφέρνει να ΜΗ ΒΛΕΠΕΙ την τραγική κατάσταση των σχολείων)!!!
Ποια είναι η παιδαγωγική ευθύνη των στελεχών εκπαίδευσης (διοίκηση, σχολικοί σύμβουλοι) ; Θα συνεχίσουν να σιωπούν για την πραγματική κατάσταση και θα εφαρμόζουν απαρέγκλιτα την πολιτική και τις εντολές του Υπουργείου ;

ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ. ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΕΠΛΟ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗΣ

Η μόνη διέξοδος για να μπορέσουν να σταλούν εκπαιδευτικοί είναι οι δυναμικοί αγώνες γονέων και εκπαιδευτικών
Καλούμε τους γονείς να προχωρήσουν σε μαζικές διαδικασίες (αν θέλουν επιπλέον ενημέρωση να μας καλέσουν  σε συνεδριάσεις και συνελεύσεις τους) και να πάρουν αποφάσεις για  δυναμικές κινητοποιήσεις ανά σχολείο.
Καλούμε όλους τους συλλόγους - Ενώσεις γονέων σε κοινή σύσκεψη Παρασκευή 17/1 στην αίθουσα εκδηλώσεων του κινηματοθέατρου  Άρτεμις στο Μαρκόπουλο στις 7μμ για να συζητήσουμε την κατάσταση των σχολείων, το σύστημα φακελώματος my school και τι να κάνουμε.
Καλούμε σε μαζική παράσταση φορέων (ενώσεων και συλλόγων γονέων και εκπαιδευτικών συλλόγων και τη ΔΟΕ) την Πέμπτη 16/1 στις 1μμ στην περιφερειακή δ/νση εκπ/σης
Κηρύσσουμε την Τρίτη 21/1 μέρα μαζικής κινητοποίησης γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών, και καλούμε σε συγκέντρωση στις 12.30μμ, στο Υπουργείο Παιδείας.

Καλούμε τους συναδέλφους
  • Να μην αποδέχονται την παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων (υπερωρίες, απασχόληση κλπ) για να μη συμβάλουν στην απόκρυψη του προβλήματος. Να λειτουργούν τα σχολεία όσο επιτρέπει το διδακτικό ωράριο των συναδέλφων.
  • Να πάρουν μαζικά μέρος στην κινητοποίηση στο υπ Παιδείας. Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής τους προκηρύσσουμε 3ωρη στάση εργασίας 11 – 2μμ και τις 3 πρώτες ώρες του διδακτικού ωραρίου των συναδέλφων που συμπληρώνουν στο ολοήμερο.
Καλούμε τους άλλους συλλόγους της Αττικής που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα να συντονίσουν τη δράση τους και τη ΔΟΕ να σταματήσει την ολιγωρία και  να στηρίξει και να συμμετέχει στην κινητοποίηση στο Υπ. Παιδείας. 

                             Ο Πρόεδρος                       Ο Γραμματέας
                          Κ. Τουλγαρίδης                   Ιωάννης Ρούπας

Δεν υπάρχουν σχόλια: