Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Εξαίρεση, η ελευθερία έκφρασης! Κανόνας, ο περιορισμός της!



Στη συνάθροιση, η ελευθερία είναι ο κανόνας και ο περιορισμός η εξαίρεση. Όχι αντίθετα!
Ο Σύλλογος εκπαιδευτικών Π.Ε. «Κ. Σωτηρίου» έβγαλε ανακοίνωση με αφορμή την σημερινή απαγόρευση της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα.
Διαβάστε την ανακοίνωση του συλλόγου με μερικά «συγκριτικά» στοιχεία του «τότε» και του «σήμερα»!

Όταν στις 21 Απρίλη του ’67, στις 6.00΄ το πρωί οι Συνταγματάρχες βγήκαν στον «αέρα» για να αναγγείλουν την ανάληψη της εξουσίας από το στρατό, ανήγγειλαν την αναστολή ορισμένων άρθρων του Συντάγματος: Επρόκειτο για τα άρθρα 5,6,8,10,11,12,14,18,20,95 και 97. Αυτό σήμαινε ότι δεν ίσχυαν πια οι διατάξεις που προέβλεπαν:

Ότι κανένας δε συλλαμβάνεται χωρίς δικαστικό ένταλμα,

  • Το δικαίωμα της ελεύθερης συγκέντρωσης προσώπων,
  • Το δικαίωμα της ίδρυσης και συμμετοχής σε σωματεία,
  • Το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου,
  • Το απαραβίαστο της αλληλογραφίας.
  • Το άρθρο 18 απαγόρευε την επιβολή θανατικής ποινής σε πολιτικά εγκλήματα και έτσι μπορούσαν πλέον να συσταθούν και να λειτουργήσουν, χωρίς ειδικό νόμο, έκτακτα στρατοδικεία.

Σας θυμίζει κάτι αυτή η τακτική;

Το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του «συνέρχεσθαι» των πολιτών (άρθρο 11 του Συντάγματος) αποτελεί συστατικό στοιχείο της πολιτικής συμβίωσης. Το δικαίωμα αυτό είναι το σημείο συνάντησης του δημοκρατικού και φιλελεύθερου χαρακτήρα του πολιτεύματος.

Στις αρχές Οκτωβρίου 2012 επισκέφτηκε την Αθήνα η Καγκελάριος Μέρκελ. Με απόφαση του  Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής, απαγορεύτηκε, για πρώτη φορά μετά την περίοδο της χούντας, για λόγους δημόσιας ασφάλειας και μη διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής της πρωτεύουσας κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση ή πορεία στην ευρύτερη περιοχή της πόλης. Για την αιτιολόγηση της απαγόρευσης, ξεθάφτηκε ως και χουντικό νομοθετικό διάταγμα (794/1971) του οποίου η σχέση με το ισχύον Σύνταγμα είναι αυτή του φάντη με το ρετσινόλαδο. Η αυτή περίπου απόφαση – χωρίς πλέον αναφορά στο χουντικό νομοθέτημα - ελήφθη και για την επίσκεψη του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών.
Πληροφοριακά, οι απαγορεύσεις συναθροίσεων και συγκεντρώσεων βασίζονται στο νομοθετικό χουντικό διάταγμα 794/1971 που εκδόθηκε φυσικά επί κυβέρνησης της 21ης Απριλίου.

Έτσι και σήμερα, με χθεσινή της ανακοίνωση, η ΓΑΔΑ απαγόρευσε (!) την σημερινή προγραμματισμένη συγκέντρωση-διαδήλωση ενάντια στην τελετή ανάληψης της Eλληνικής προεδρίας της Ε.Ε. από οργανώσεις και κινήσεις της αριστεράς.

Με αφορμή αυτή την απαγόρευση ο Σύλλογος εκπαιδευτικών Π.Ε. «Κ. Σωτηρίου» έβγαλε την παρακάτω ανακοίνωση:


Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Κ. Σωτηρίου»

ΘΕΜΑ: Καταγγελία ενάντια στην απαγόρευση από τη ΓΑΔΑ της διαδήλωσης  την Τετάρτη 8/1, στις 6μμ στα Προπύλαια

Με μια πρωτοφανή ανακοίνωση της ΓΑΔΑ, η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να απαγορεύσει την διαδήλωση που έχουν εξαγγείλει για την Τετάρτη 8/1, στις 6μμ στα Προπύλαια, οργανώσεις και κινήσεις της αριστεράς, ενάντια σε κυβέρνηση και ΕΕ – τους βασικούς συντελεστές της τρόικα, με αφορμή την τελετή ανάληψης της ελληνικής προεδρίας.
Η ΓΑΔΑ, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, απαγορεύει τη διαδήλωση διότι οι οργανωτές καλούν σε συγκέντρωση «ενάντια στο σκοπό» των  εκδηλώσεων ανάληψης της ελληνικής προεδρίας, διότι «είναι δυνατόν να δημιουργηθεί σοβαρός κίνδυνος για την δημόσια ασφάλεια!»,  διότι «σύμφωνα με τις εξαγγελίες των διοργανωτών και τις πληροφορίες των υπηρεσιών επιδιώκουν να  εκφράσουν την αντίθεσή τους» στην ελληνική προεδρία! και τέλος διότι ο «κίνδυνος για την δημόσια ασφάλεια δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αλλιώς, λόγω της εκτιμώμενης συμμετοχής μεγάλου αριθμού πολιτών σε αυτές»!!
 Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, που μαζί  με την  ΕΕ, οδηγούν στην εξαθλίωση την πλειοψηφία του ελληνικού λαού για να υπηρετήσουν τα συμφέροντα των διεθνών τοκογλύφων, των τραπεζιτών  και του κεφαλαίου, τώρα επιχειρούν να απαγορεύσουν και την αντίθεση, την διαμαρτυρία και τον αγώνα ενάντια στην βάρβαρη αυτή πολιτική, επιδιώκουν να καταργήσουν δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα που ο λαός μας κατέκτησε με αγώνες και αίμα.
 Η κυβέρνηση με σειρά παρόμοιων ενεργειών το τελευταίο διάστημα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη επιχειρεί να θέσει σε αμφισβήτηση το ίδιο το δικαίωμα του λαού στην διαδήλωση. Δεν θα τους περάσει.
Οι εργαζόμενοι θα σπάσουν στην πράξη την απαγόρευση.
Καλούμε την Κυβέρνηση να ανακαλέσει άμεσα την απαράδεκτη αυτή απαγόρευση που μας οδηγεί σε άλλες εποχές, καταδικασμένες στη συνείδηση του λαού. Το συνδικαλιστικό κίνημα δεν θα δεχτεί περιορισμούς στα δημοκρατικά πολιτικά δικαιώματα του λαού μας.

      Ο Πρόεδρος                                              Ο Γραμματέας 
Κώστας Τουλγαρίδης                                       Ιωάννης Ρούπας

Δεν υπάρχουν σχόλια: