Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟ...ΜΑΓΙΑ; ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ!

"Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο"
Η πρώτη του Μάη, είναι μέρα ορόσημο για τους αγώνες του εργάτη.
Οι αιματοβαμμένες εξεγέρσεις των εργατών του Σικάγο στις αρχές Μάη του 1886, έγιναν ύστερα από επιτυχημένες διεκδικήσεις των εργατών στον Καναδά το 1872.
Δύο χρόνια νωρίτερα, το 1884, πάρθηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Εργασίας η απόφαση να γίνουν την πρώτη Μάη του 1886 απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις στο Σικάγο, το μεγαλύτερο τότε βιομηχανικό κέντρο των ΗΠΑ. Αίτημα η μείωση των ωρών εργασίας και σύνθημα "Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο".

Εκείνη τη μέρα, 1η Μαΐου του 1886, 400.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις απεργίες που γίνονταν σε όλη την χώρα, και πάνω από 80.000 στο Σικάγο. Αυτό το Σάββατο του 1886, μια εργάσιμη μέρα, οι εργάτες, ξεκίνησαν με τις γυναίκες και τα παιδιά τους για να διαδηλώσουν ειρηνικά στο χώρο της συγκέντρωσης στην πλατεία Haymarket.
Στη γύρω περιοχή, είχαν παραταχθεί αστυνομικές δυνάμεις αποτελούμενες από 1350 άτομα, οπλισμένα με οπλοπολυβόλα οι οποίοι περίμεναν το σύνθημα για να δράσουν.
Κι ενώ το πλήθος παρακολουθούσε τις ομιλίες, ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης, διατάσσει να διαλυθεί η συγκέντρωση. Μια βόμβα έσκασε κοντά στους αστυνομικούς οι οποίοι άρχισαν να πυροβολούν και να χτυπούν τους συγκεντρωμένους χωρίς καμιά διάκριση. Είναι ακόμα άγνωστος ο αριθμός των θυμάτων αφού πολλοί τραυματισμένοι κατέληξαν τις επόμενες ημέρες, επίσημα μόνο οκτώ νεκροί αστυνομικοί και τέσσερις διαδηλωτές έχουν επαληθευτεί.
Το γνωστό σκίτσο ενός αναρχικού που πετάει μία βόμβα εμφανίστηκε έπειτα αυτού του συμβάντος.
Οκτώ συλληφθέντες διαδηλωτές δικάστηκαν, τέσσερις αυτών καταδικάστηκαν σε θάνατο και άλλος ένας αφαίρεσε μόνος τη ζωή του στην φυλακή. Η διεθνής προβολή αυτής της δίκης δημιούργησε τα θεμέλια της Εργατικής Πρωτομαγιάς ως Εργατικής Γιορτής.

Κι ενώ η ιστορία μπορεί να μας διδάξει πολλά οι αριθμοί της "Πραγματικής Οικονομίας", της Τρικομματικής στην Ελληνική πραγματικότητα, έχουν ... μονίμως Αρνητικό πρόσημο! Κατά 50% έχει βουλιάξει το εισόδημα εργαζόμενων και συνταξιούχων.

Αντιμέτωπους με δραματικές μειώσεις μισθών, απολύσεις, λουκέτα και ρεκόρ ανεργίας βρίσκει τους Έλληνες η εργατική Πρωτομαγιά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα πριν από το 2010 βρισκόταν στο 60% του μέσου ευρωπαϊκού όρου.
Με τις μειώσεις που έχουν γίνει την τελευταία τριετία το ποσοστό αυτό έχει διαμορφωθεί στο 49%, πράγμα που σημαίνει ότι ο Έλληνας εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό παίρνει κάτι λιγότερο από τα μισά χρήματα που εισπράττει ο μέσος ευρωπαίος στις αναπτυγμένες χώρες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ και της ΕΕ:

Από το 2010 έως το τέλος του 2013 μισθωτοί και συνταξιούχοι θα έχουν χάσει το 50% του εισοδήματός τους.
Στο τέλος του 2012 περίπου 3.900.000 άνθρωποι ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας από 2.200.000 το 2009.
Με βάση τα στοιχεία της ΕΕ, οι Έλληνες εργάζονται κάθε χρόνο 160 ώρες περισσότερο σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ των 15 και 60 ώρες περισσότερο σε σύγκριση με την ΕΕ των 27!

Το εργασιακό "περιβάλλον" λοιπόν απαιτεί από όλους (εργαζόμενους, ελαστικά απασχολούμενους, άνεργους, συνταξιούχους, μικροβιοτέχνες, εκπαιδευτικούς, γιατρούς, δικηγόρους και δικαστικούς, εργάτες, νοικοκυραίους):

  • Να μην πληρώσουμε την κρίση και το χρέος τους. Άρνηση και Λαϊκή Στάση Πληρωμών.
  • Αύξηση της φορολογίας του κεφαλαίου και μείωση της λαϊκής φορολογίας, ειδικά των έμμεσων φόρων, με κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης.
  • Δωρεάν δημόσια παιδεία, υγεία, συγκοινωνίες, κοινωνικές υπηρεσίες.

  • Ο συντονισμός πρωτοβάθμιων σωματείων προτείνει σε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία σε όλους τους αγωνιζομένους κλάδους σε όλο το εργατικό ταξικό κίνημα να κλιμακωθούν οι αγώνες με απεργίες διαδηλώσεις συλλαλητήρια με πρώτο σταθμό μετά την πρωτομαγιά στις 6 Μάη για τον ένα χρόνο από το μνημόνιο με μεγάλο πανεργατικό πανκοινωνικό συλλαλητήριο και εν συνεχεία με κλιμάκωση της δράσης με απεργίες και αγώνες διαρκείας στον δρόμο για την πανεργατική απεργία της 11ης Μάη.

                            ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ!
 
                   Ας γίνει η Εργατική Πρωτομαγιά                                       η ... "μαγιά" της Ανατροπής τους.

ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΑΥΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ, 1η του Μαη.

                                         ΠΑΙΔΕΙΑ - ΥΓΕΙΑ - ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟ
                            ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ, ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΝ ΛΑΟ!
                   ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ σε κυβέρνηση, τράπεζες, ΕΕ, ΔΝΤ
                    ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ, την κρίση και το χρέος τους

                Οργανώνουμε τη ζωή μας και τους αγώνες μας για να πετύχουμε ΤΩΡΑ νίκες και ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ αυτή την πολιτική και  όσους την εφαρμόζουν.


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ και ΠΟΡΤΟ-ΡΑΦΤΗ
«Όχι στα χαράτσια» Τηλ. 6934552574, epagomarko@gmail.com, epagomarko.blogspot.gr,
ΔΕ ΧΡΩΣΤΑΜΕ–ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ–ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: