Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ.

Οι μνήμες νωπές ακόμα, ιδιαίτερα στους ...ντάρηδες της γενιάς, από τις μέρες που σημάδεψαν την ιστορία αλλά και το φασισμό.
"Κάτω η Χούντα", "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι", "Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία", "Εξω τώρα οι Αμερικάνοι", "Θάνατος στον Φασισμό".








"Εδώ Πολυτεχνείο,εδώ Πολυτεχνείο. Εκπέμπουμε σε 1.050 χιλιόκυκλους." Μ΄ αυτό το σήμα κλήσης ο σταθμός του Πολυτεχνείου άρχισε να μεταδίδει τα γεγονότα του Νοέμβρη 1973, από τις 5 μ.μ. της Πέμπτης 15 Νοεμβρίου ως τις 3 π.μ. του Σαββάτου 17 Νοεμβρίου. Η απόφαση για τη λειτουργία του ανήκε στη Συντονιστική Επιτροπή,που κατηύθυνε τον αγώνα των φοιτητών μέσα στο Πολυτεχνείο.Στην πρώτη εκπομπή ακούστηκε πρώτα μια φωνή νέας κοπέλας που ανήγγειλε:
"Εδώ Πολυτεχνείο,εδω Πολυτεχνείο.Σας μιλά ο ραδιοφωνικός σταθμός των ελεύθερων αγωνιζόμενων φοιτητών,των ελεύθερων αγωνιζόμενων Ελλήνων.Εκπέμπουμε στους 1.050 χιλιόκυκλους.Μεταδίδομε μήνυμα συμπαράστασης προς τους φοιτητές και τους εργαζόμενους που αγωνίζονται κλεισμένοι στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο.
Ο αγώνας είναι κοινός.Είναι για την Έλλάδα.Για το λαό της,που θέλει να καθορίζει τη ζωή του και να πορεύεται στο δρόμο της προκοπής.Βασική προϋπόθεση είναι η ανατροπή της δικτατορίας και η αποκατάσταση της λαικής κυριαρχίας".

Όταν οι δημοσιογράφοι έφθασαν στο Πολυτεχνείο, μετά από πρόσκληση της Συντονιστικής επιτροπής, οι φοιτητές τους διαβάζουν μια ανακοίνωση της επιτροπής τους, που μεταδίδει ο σταθμός:

"Οι φοιτητές, απ όλες τις σχολές, στη διάρκεια του φοιτητικού κινήματος συνειδητοποιήσαμε πως τα προβλήματα μας, σχετικά με τον εκδημοκρατισμό της Παιδείας και τη λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος, δε λύνονται χωρίς την αλλαγή της συγκεκριμένης πολιτικής κατάστασης. Αρχίζοντας έτσι έναν πολιτικό αγώνα, οι φοιτητές και οι Έλληνες εργαζόμενοι που κλείστηκαν στο Πολυτεχνείο ξακαθαρίζουν τις θέσεις τους και καλούν τον ελληνικό λαό να συσπειρωθεί γύρω τους και ν' αγωνισθεί μαζί τους μέχρι την τελική νίκη."

Ύστερα ακολουθούν γεγονότα που οδηγούν στην εισβολή των τανκς στο Πολυτεχνείο. Ο σταθμός μεταδίδει λεπτό προς λεπτό όσα συμβαίνουν μέσα κι έξω απ το Πολυτεχνείο:

"Αυτή τη στιγμή δεκάδες χιλιάδες λαού έχουν κατακλύσει σε μεγάλη ακτίνα γύρω απο το Πολυτεχνείο,όπου βρισκόμαστε,όλους τους δρόμους,όλες τις πλατείες".
"Η νίκη είναι κοντά. Όλος ο λαός να κατέβει στους δρόμους της Αθήνας.Γενική κινητοποίηση.Πρέπει να νικήσουμε".
"Μέτρα για τα δακρυγόνα.Σε περίπτωση που η Αστυνομία χρησιμοποιήσει δακρυγόνα,ο ελληνικός λαος πρέπει να προφυλαχθεί".
"Λαέ της Αθήνας,τα συνθήματα μας είναι: " Ή τώρα ή ποτε","Γενική κινητοποίηση".
"Σε περίπτωση που η αστυνομία χρησιμοποιήσει δακρυγόνα,μη φοβηθείτε. Κραγιόν και Βαζελίνη γύρω από τα μάτια.Και μην τρίβετε τα μάτια".
"Γενική έκκληση.Γενική έκκληση.Λαέ της Αθήνας.Όσοι μπορούν να αποστείλουν αναπνευστικές συσκευές,με μπουκάλες οξυγόνου".
"Αγαπητοί συνάδελφοι,μη ρίχνετε νερό στο πρόσωπο,γιατί αυτό πειράζει.Σε κάθε πόρτα,σε κάθε είσοδο θα υπάρχει μια επιτροπή που θα σας δίνει λεμόνια που θα βάζετε 
 στη μύτη και θα κάνετε βαθιές εισπνοές".
"Με ψυχραιμία θ' αντιμετωπίσουμε την επίθεση που πραγματοποιεί αυτή τη στιγμή η χούντα.Στο τέλος θα νικήσουμε".
"Όλη η Αθήνα είναι αυτή τη στιγμή πλημμυρισμένη από το πλήθος.Ρίχνουν δακρυγόνα για να μας αντιμετωπίσουν.Δεν θα υποχωρήσουμε.Δεν θα υποχωρήσει ο Αθηναικός
 λαός".
"Κάνουμε έκκληση την ύστατη αυτή στιγμή.Κινδυνεύουν οι ζωές των συνανθρώπων μας.Στείλτε οξυγόνο κι αντιασφυξιογόνες προσωπίδες στο Πολυτεχνείο".
"Η χούντα με δακρυγόνα προσπαθεί να μας πολεμήσει αλλά εμείς ξέρουμε να προφυλαχθούμε.Οι φοιτητές και ο λαός ξέρει καλα ότι με λίγη βαζελίνη,λίγο λάδι ή λίγο
 κραγιόν γύρω απ' τα μάτια αντιμετωπίζονται τα δακρυγόνα.Αγωνισθείτε ενάντια στη χούντα.Αγωνισθείτε ενάντια στο φασισμό.Ζήτω το ελεύθερο Πολυτεχνείο".

"Ζήτω η λευτεριά μας,ζήτω η Ελλάδα μας".
"Μ' αυτή την ενέργεια η χούντα απέδειξε ότι τα πέντε τανκς είναι ο ψυχικός εκφοβισμός στις χιλιάδες λαού που κατέβηκαν στους δρόμους της Αθήνας".
"Η χούντα ξεσκεπάστηκε απο μόνη της".
"Δεν πρέπει να χυθεί αίμα".
"Αυτή τη στιγμή παρουσιαζόμαστε ενωμένοι ενάντια στη δικτατορία".
"Ναι,θέλουμε να εκλέξουμε εμείς τους αντιπροσώπους...".
"Όλοι σήμερα,αυτή την αυγή,περιμένουν να δουν το λαό περήφανα να κυβερνάει."
"Δεξία κι αριστερά επί της Πατησίων κατέρχονται διαδηλωτές στο κέντρο της Αθήνας,κατέρχονται στο κέντρο της Αθήνας που είναι πια το Πολυτεχνείο.Εδω Πολυτεχνείο,εδώ
 Πολυτεχνείο,σας μιλά ο ραδιοφωνικός σταθμός των ελεύθερων αγωνιζόμενων φοιτητών,των ελεύθερων αγωνιζόμενων Ελλήνων.Αγαπητοί ακροατές που μας ακούτε,θα 
 διακόψουμε για λίγο τη μετάδοση των ειδήσεων.Μόλις μάθουμε νέα,θα σας...Θα επικοινωνήσουμε και πάλι μαζι σας.Μείνετε στους δεκτες σας στο ίδιο μήκος κύματος".

Σ' αυτό το σημείο σταμάτησε η εκπομπή του σταθμού. Ο εκφωνητής υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει το μικρό γραφείο όπου ήταν εγκατεστημένος ο πομπός γιατί εκείνη τη στιγμή το τανκ έπεφτε πάνω στην πόρτα του Πολυτεχνείου.

39 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ τη λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου:
Τιμή και Δόξα σ΄αυτούς που υπεράσπησαν τη χώρα μας με το αίμα τους.

ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΛΑΟΣ
ΕΜΠΡΟΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΧΑΡΑΞΕ Ο ΝΟΕΜΒΡΗΣ
"ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, Η ΧΟΥΝΤΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΟ '73"

               Η "Επιτροπή Αγώνα Μαρκόπουλου-Π. Ράφτη" 
           σας καλεί όλους στον εορτασμό της επετείου αύριο 
                       στην πλ. Κλαυθμώνος στις 14:30,

                                                                               

Δεν υπάρχουν σχόλια: