Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Ο "Μύθος και η … πραγματικότητα της «κρίσης»" του Γ. Κατρούγκαλου


... πράγματι, τον Ιούλιο (3ο μνημόνιο)

κάναμε συμβιβασμό! (enikos/01-02-2016)
(σ.σ.: "ξεπούλημα"...να τόλεγα!)

Η συζήτηση για το "ασφα...ληστρικό" νομοσχέδιο τελευταία έχει αναδείξει και ... επικαιροποιήσει ένα "όνομα": τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο (συνταγματολόγος, καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης). Τα σκληρά "μνημονιακά" μέτρα που εφαρμόζει πλέον η κυβέρνηση έχουν ξεσηκώσει κύματα διαμαρτυρίας μεταξύ πολλών κοινωνικών τάξεων. Το φοροασφαλιστικό του Κατρούγκαλου όμως έχει δημιουργήσει το "...ως εδώ και μη παρέκει"!

Αναρωτιέται κανείς πως, ένας καθηγητής του συνταγματικού δικαίου-συνταγματολόγος (κατ)ορθώνει να προτείνει, και να υποστηρίζει μάλιστα, τέτοια "μέτρα"! Πως είναι δυνατόν να ετοιμάζεται να περικόψει 1,8 δις. ευρώ από το ασφαλιστικό, όταν για παράδειγμα, στο ΙΚΑ, το μεγαλύτερο Ταμείο της χώρας, η μέση σύνταξη διαμορφώνεται σε 705 ευρώ, όταν στο ΕΤΑΑ (μηχανικών, δικηγόρων, ιατρών κ.λπ.) η μέση σύνταξη διαμορφώνεται στα 840 ευρώ και όταν ένας στους τέσσερις συνταξιούχους λαμβάνει κάτω από 500 ευρώ! Με το έκτρωμα Κατρούγκαλου, οι συντάξεις που θα δίνονται θα είναι μειωμένες κατά 15%-30% σε σχέση με τις σημερινές.
   Θα πει κανείς:
- Έέλα μωρέ, τώρα! Δε τους ξέρεις αυτούς τους τεχνοκράτες! Περίμενες κάτι καλύτερο;

Τι υποστήριζε όμως, 20 μήνες περίπου πριν εκλεγεί Ευρωβουλευτής και στη συνέχεια αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τώρα υπουργός Εργασίας;




… ο νόμος για το ασφαλιστικό είναι δικός μας

      και όχι μετάφραση απ’ τους  θεσμούς!

     (σ.σ. αυτό … είναι «επιτυχία» που την
   προβάλεις ανερυθρίαστα!)/(enikos/01/02/16)
Ας παρακολουθήσουμε κάποιες τεκμηριωμένες τοποθετήσεις του, στην εισηγητική ομιλία που είχε κάνει στις 29/01/2012 στην εκδήλωση της "Επιτροπής Αγώνα" με θέμα: 
"Μύθοι και πραγματικότητα για την κρίση" (δείτε το βίντεο ΕΔΩ

  Μεταξύ άλλων υποστήριζε:
  • 43':06'': [... η έκβαση του πολιτικού αγώνα δε θα κριθεί από την κεντρική πολιτική σκηνή και τα πολιτικά κόμματα των οποίων η αξιοπιστία έχει καταρρεύσει, ούτε από τα κεντρικά πολιτικά τηλεοπτικά παράθυρα αλλά από τη "βάση" που μόνο από εκεί (σ.σ. τη βάση) υπάρχει ελπίδα. (43':50'')"].
  • 45':47'': [... ποιος είναι ο κίνδυνος; Το να κυριαρχήσει πρώτον ο φόβος μπροστά στο "ατομικό" μέλλον κι αυτό της χρεοκοπίας και δεύτερον ο φόβος της "ανημποριάς"! Δηλαδή ότι και να κάνουμε τα "ζάρια" είναι ριγμένα, φτιαγμένα και δεν υπάρχει ελπίδα! Το αντίδοτο, βάσει των ιστορικών εμπειριών, είναι μόνο η οργανωμένη πάλη που ξεκινάει από τα ... κάτω. Μόνο έτσι υπάρχει κάποια ελπίδα. (46':31'') ...].
  • 47':08'': υποστήριξε ότι [... να περάσουμε από την απαισιοδοξία της γνώσης, στην αισιοδοξία της δράσης (47':18'') ...].
  • 49':25'': [... ο 2ος μύθος που καλλιεργείται (σ.σ. εν' όψει της διαβλεπόμενης αποτυχίας των μνημονιακών μέτρων) είναι ότι δε φταίει το μνημόνιο που απέτυχε αλλά η εφαρμογή του (σ.σ. ο τρόπος εφαρμογής του) ... (49':31'')].
  • 50':00'': [... τον Οκτώβρη του '11 το ΒΗΜΑ, με αρχισυντάκτη τον κο Καψή (κυβερνητικός εκπρόσωπος της, τότε, κυβέρνησης), κάνοντας "ανασκόπηση" του μνημονίου με μια ... περίεργη κρίση ειλικρίνειας, έγραφε: το ελληνικό μνημόνιο ήταν μια συρραφή άλλων χωρών όπως Τουρκίας, Αργεντινής, Μεξικού. Μεταφέροντας συνεντεύξεις μνημονιακών Υπουργών αναφερόμενο σε μια απ' αυτές, υποστήριζε ότι "... τότε αισθανθήκαμε όλοι σαν τις πόρνες την πρώτη τους φορά! ... (50':49'')].

… αγωνιζόμαστε να σεβαστούμε

την υπογραφή μας. / (enikos/01/02/16)
(σ.σ.: ... τέτοιο ήθος!!!)
  • 51':41’': [(σ.σ. αναφερόμενος στο ΔΝΤ και την πολιτική του) α) ... που έχουν ως κέντρο (σ.σ. σκοπό) τη μεταφορά πόρων απ' το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα. Δηλ. τα κέρδη ιδιωτικά και οι ζημίες Δημόσιες. Την συρρίκνωση του δημόσιου τομέα εν' όψει της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, δηλαδή τη συρρίκνωση των κοινωνικών δαπανών (να μην υπάρχουν χρήματα για Παιδεία, Υγεία, κλπ) και όχι των δημοσίων υπαλλήλων! β) η πολιτική του (του ΔΝΤ) αποσκοπεί στην αποδιάρθρωση της προστατευτικής εργατικής νομοθεσίας εν' όψει της της ευελιξίας της αγοράς εργασίας, να μειωθεί το εργατικό κόστος ώστε να αυξηθεί η κερδοφορία των επιχειρήσεων. Αυτές οι συνταγές επιδίωκαν τη μεγέθυνση της κερδοφορίας και της ελαχιστοποίησης του εθνικού προϊόντος που πηγαίνει στους εργαζόμενους.... Όπου εφαρμόστηκαν αυτές οι πολιτικές μπορεί, προσωρινά, να είχαμε μια αύξηση του ΑΕΠ αλλά κατ' ουσία λειτούργησαν καταστρεπτικά για το εισόδημα της μεσαίας τάξης και πολύ περισσότερο των φτωχών εργαζομένων. Σήμερα στην Αμερική, που εφαρμόστηκαν αυτές οι "συνταγές", οι ανισότητες έχουν φτάσει σε τέτοιο βαθμό που δεν υπήρχαν τη δεκαετία του '20, πριν απ' το πρώτο μεγάλο κραχ. Άρα όπου εφαρμόζονται αυτές οι "διαρθρωτικές αλλαγές" ("συνταγές") η κατεύθυνση είναι μία και μοναδική: φτωχαίνουν οι φτωχοί και πλουτίζουν οι πλούσιοι! ... (54':13'')].

  • Στη συνέχεια αναφέρεται στο (1o) PSI (54':53'') υποστηρίζοντας ότι θα γίνει με τους όρους των δανειστών και όχι του εθνικού συμφέροντος! Το συνδέει (σ.σ. από τότε .... παρακαλώ!) με την κατάργηση του 13ου, 14ου μισθού (!) και με την εφαρμογή σκληρότερων μνημονίων και διάλυσης (!) των εργατικών δικαιωμάτων αλλά και των ασφαλιστικών ταμείων!! Αναφέρεται επίσης στη σπουδαιότητα αναφοράς των μνημονίων στο αγγλικό δίκαιο, κ.λ.π. 

  • Στο κλείσιμο/επίλογό του (σ.σ.: στο δια ταύτα) τονίζει (1:03':15''): [... το σημαντικό κατά τη γνώμη μου είναι να ζητήσουμε απ' αυτούς που μας κυβερνούν να μη πάρουν αποφάσεις ερήμην μας! Είναι πλέον ώριμο να πούμε ένα ΟΧΙ στην επόμενη δανειακή σύμβαση διότι θα υπονομεύσει/θα υποθηκεύσει το μέλλον της χώρας μας για τα επόμενα 20-30 χρόνια! ...]
  • Συνεχίζει με κάτι ... προφητικό (1:04'03''): [... Νομίζω ότι πράγματι πρέπει να γίνει δημοψήφισμα για το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ της δανειακής σύμβασης! ...].

Καταλήγοντας (1:04':50'') προτρέπει να μη φοβηθούμε σε πιθανή έξοδο απ' την ΕΕ, λέγοντας: [... δε θάχουμε εύκολη έξοδο! Η μεταβατική περίοδος θάναι σκληρή. Το βιοτικό μας επίπεδο, για ένα ακόμα διάστημα, θα δοκιμαστεί! ΑΛΛΑ υπάρχει μια πολύ μεγάλη διαφορά στο να ενεργούμε με βάση τα συμφέροντα τα δικά μας και των γενεών που ακολουθούν απ' ότι να ενεργούμε για τα συμφέροντα αποκλειστικά των δανειστών. Νομίζω ότι θάμαστε διατεθειμένοι ν' αντέξουμε 2,3,4 δύσκολα χρόνια ξέροντας ότι εμείς ελέγχουμε το μέλλον μας και τα παιδιά μας δε θάναι αναγκασμένα να πληρώσουν αυτά που μας ζητούν οι ξένοι επικυρίαρχοι (1:05'"23'') ...].


 

Για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιοί, παρακολουθείστε τα δύο βίντεο της εκδήλωσης.



Υ.Γ.: οι ομιλητές της εκδήλωσης (αίθουσα Συνεδριάσεων «Ιατρού Μαρίας Γιάννη – Πίντζου» στο Δημαρχείο Μαρκοπούλου) ήταν ο Σπ. Μαρκέτος (ιστορικός, παν/κός), ο Παν. Μαυροειδής (Πρωτοβουλία ενάντια στο Ευρώ και την ΕΕ) και ο Λευτ. Τσιακίρης (οικονομολόγος, ερευνητής). Συμμετείχαν με τις παρεμβάσεις τους οι Βασ. Συλαϊδής (εκπρ. εργαζ. Intracom Defence) και ο Γ. Φιλιππάκης (εκπρ. εργαζ. τηλ/κού ΑΛΤΕΡ). 
Επιμέλεια/σχολιασμός: Ν. Η. Κασίμης

Δεν υπάρχουν σχόλια: