Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Για να πάρεις μια γεύση ... Υπεροψίας, (ΜΑΤ)ΙΑ ΜΟΥ!



Την Παιδεία και τα ΜΑΤια σου!
Την Παρασκευή 11 Οχτώβρη του ‘13, στις 11:00 το πρωϊ, γονείς που αγωνίζονται μέσω των συλλόγων και των Ενώσεων τους για την Δωρεάν εκπαίδευση των παιδιών τους, βρέθηκαν  στην προγραμματισμένη (σημειώστε το αυτό), από την Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, συνάντηση και συγκέντρωση Ενώσεων και Συλλόγων Γονέων από την Αττική με τον Περιφερειάρχη Δ/νσης Αττικής Κο Γκίνη, στους Αμπελόκηπους (Τσόχα 15-17). Μαζευτήκαμε, κάπου 39 άτομα.
Κοινός μας τόπος η αγωνία μας για τους νέους μας, για την προσφερόμενη εκπαίδευσή τους και τις κτιριακές υποδομές μέσα στις οποίες θα προσφέρονται οι ολοκληρωμένες αυτές υπηρεσίες. Με εκπαιδευτικό προσωπικό που θα χτίζει την δημιουργική και κριτική τους σκέψη και θα προετοιμάζει τα παιδιά μας να αντιμετωπίζουν την πραγματική κοινωνία.

Τι συνέβει;

   Περιμέναμε συγκεντρωμένοι έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Διεύθυνσης,  έχοντας αναρτήσει στα κάγκελα του απέναντι κτιρίου ένα πανό και ενημερώνοντας (σε τακτά χρονικά διαστήματα) με ηχοσύστημα (ντουντούκα) το κάλεσμα, τους λόγους παρουσίας μας και φωνάζοντας κάποια συνθήματα.
Γύρω στις 11:45' παρουσιάζεται ξαφνικά (δεν έχουμε ακόμα την ταυτότητα του ... οικοδεσπότη) μία διμοιρία ΜΑΤ με τον επικεφαλής Υποδ/ντή Αποκατάστασης Τάξης και παρατάσσονται μπροστά μας, στον πρόβολο της εισόδου του κτιρίου! Με "παράταξη" σε δύο παράλληλες σειρές πήραν θέση τέτοια που να αποκλείει την πρόσβασή μας στον πρόβολο.

Τους φωνάξαμε ειρηνικά και ειρωνικά:

"ένας δάσκαλος για κάθε 30 μαθητές και 30 ΜΑΤατζήδες για κάθε έναν μαθητή!" ή ...
"Απολύσανε τους φύλακες στα σχολεία. Γιατί δεν πάτε να τα φυλάξετε; Ποιόν κίνδυνο διατρέχετε από μας; Εσείς δεν έχετε παιδιά στο σχολείο;"

Ζητήσαμε εξηγήσεις, από τον υπεύθυνο αστυνομικό (υπηρεσία ελέγχου εισόδου-εξόδου, όχι ΜΑΤ), για την ταυτότητα και τον λόγο τέτοιας αντιμετώπισης αλλά δεν πήραμε κάποια ικανοποιητική ή στοιχειοθετημένη απάντηση! Απαιτήσαμε να ενημερώσει τον κ. Γκίνη (είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι ο ίδιος προέρχεται από το χώρο της εκπαίδευσης και έχει θητεία και στην ΟΛΜΕ) ότι περιμένουμε να δεχθεί την αντιπροσωπεία μας. Αυτό και έγινε όταν είδαμε να επιστρέφει το "όργανο" και να μας ανακοινώνει ότι ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΔΕΧΘΕΙ στο γραφείο του ο κ. Γκίνης αλλά θα κατέβει ο ίδιος!
Αντιδράσαμε λέγοντας (προς το "όργανο") ότι σε μια προγραμματισμένη συνάντηση είναι, τουλάχιστον, ασεβής και αγενής συμπεριφορά αλλά και καταστατική υποχρέωσή του να δέχεται εκπροσώπους Ενώσεων και Συλλόγων.
Μετά παρέλευση 20' περίπου κατέβηκε ο κ. Γκίνης.
Του εκθέσαμε την απόλυτη δυσαρέσκειά μας για τον τρόπο αντιμετώπισης μας εκ μέρους του και συνεχίσαμε αναφέροντας ότι θα του ζητήσουμε εκ νέου συνάντηση την Τετάρτη 16/10 (το αποδέχτηκε). Στη συνέχεια εκθέσαμε τον λόγο της συγκέντρωσης μας:

- Επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων.
- Να λειτουργήσουν άμεσα τα ολοήμερα δημοτικά σχολεία με τοποθέτηση  του απαραίτητου διδακτικού προσωπικού. Να ανακληθεί η απόφαση για τους «πλεονάζοντες» εκπαιδευτικούς.
- Απαιτούμε να ανακληθούν άμεσα οι αποφάσεις αναστολής της τοποθέτησης δασκάλων στα τμήματα  ένταξης. 
Να καλυφθούν άμεσα οι θέσεις παράλληλης στήριξης.
- Να πιστωθεί το απαραίτητο κονδύλι για την απρόσκοπτη μεταφορά των μαθητών. 
- Να παραμείνει ο ανώτατος αριθμός μαθητών στις τάξεις, στους 25 ή 27.
- Να καλυφθούν όλα τα κενά λόγω ελλείψεων εκπαιδευτικού προσωπικού*.

 * Όταν άκουσε το τελευταίο αίτημα ο κ. Γκίνης, με ύφος που δε "σήκωνε αντίρρηση" μας αιφνιδίασε δηλώνοντας ότι δεν υπάρχουν κενά! Τότε όλοι μας σχεδόν του αντιπαραθέσαμε την πραγματικότητα των πολλαπλών κενών ωρών που υπάρχουν και η εκπαιδευτική κοινότητα προσπαθεί να αντιμετωπίσει. Μας ζήτησε λοιπόν να του δώσουμε κάποια "απτά" παραδείγματα. Άμεσα ανταποκριθήκαμε. Σημείωσε σ’ ένα μπλοκάκι (!) τα κενά στο 10ο Δημοτ. Κηφισιάς (...αν δεν απατώμαι!) και στο 2ο Γυμν. Μαρκοπούλου (8 ώρες Χημείας και 4 Γεωγραφίας). Ειδικά στο 2ο Γυμν. Μαρκοπούλου ανέφερε ότι οι 8 ώρες Χημείας καλύφθηκαν, με διορισμό Φυσικού (την επόμενη ημέρα, ο Διευθυντής αρνήθηκε κατηγορηματικά τέτοιο διορισμό)! Στην απαίτηση μας να μας πει για τα υπόλοιπα κενά τι θα γίνει, απάντησε το ... αμίμητο:
- Για τα κενά δεν έχει ευθύνη η Περιφερειακή Διεύθυνση (!) αλλά οι Διευθυντές 
  Σχολείων!!!!!!

Αυθόρμητα ακούστηκαν σχόλια του τύπου: 

- "Ακούτε τι λέτε κ. Γκίνη;" ή 
- "ποιους κοροϊδεύετε κ. Γκίνη;" ή 
- "Ντροπή σας κ. Γκίνη", κ.α.

Η αντίδρασή του κ. Γκίνη, σε αυτή μας την αντίδραση, ήταν η αποχώρησή του ή μάλλον η ... οπισθοχώρησή του!    
Με το ηχοσύστημα (ντουντούκα) ακολούθησε καταγγελία (υπάρχουν κι άλλες συναφείς όπως αυτή της ΔΟΕ στις 23/9/13) της αντιμετώπισης της "Περιφερειακής Διεύθυνσης" απέναντι στο Γονεϊκό κίνημα και στον κάθε γονιό ξεχωριστά.
Αφού φωνάξαμε, εκ νέου, κάποια συνθήματα για δημόσια και δωρεάν Παιδεία αποχωρήσαμε (χωρίς να ... ενοχλήσουμε τους φύλακες "άγγελούς" μας!).

Ηθικόν δίδαγμα: ξεδιπλώθηκε απόλυτα η θρασεία (άρνηση υποδοχής αντιπροσωπείας) και δειλή (πρόσκληση ΜΑΤ) αντιμετώπιση του κρατικού «κορμού» της χώρας απέναντι στο «σώμα»/γονιό-άνεργο-υποαπασχολούμενο-ελαστικά εργαζόμενο-μακροχρόνια απλήρωτο-αλύπητα και οριζόντια φορολογούμενο.
ΠΗΡΑΜΕ ΜΙΑ ... ΓΕΥΣΗ ΥΠΕΡΟΨΙΑΣ, (ΜΑΤ)ΙΑ ΜΟΥ!
Συγχρόνως όμως φάνηκε ξεκάθαρα η ανήσυχη θέση και ο τρόμος των «υπευθύνων» των κρατικών υπηρεσιών απέναντι σε κάθε τι που διεκδικεί και απαιτεί. Δεν επαιτεί!
Νοιώθουν ότι ο κλοιός της λαϊκής δυσαρέσκειας σφίγγει επικίνδυνα γύρω τους!
Τους ενημερώσαμε ότι συνεχίζουμε. Μέχρι το … τέλος!

Δεν υπάρχουν σχόλια: