Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Εμπρηστικά γεγονότα στις "Σκουριές": Έγκλημα ή Τιμωρία;

Νίκος Η. Κασίμης
prafti05@gmail.com

Οι "Σκουριές" της Χαλκιδικής και ο υπόγειος πλούτος τους μας απασχολούν από το 1999. Τα πρόσφατα εμπρηστικά γεγονότα επικαιροποίησαν εκ νέου τις "Σκουριές", όχι
για το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται σ΄αυτό τον τόπο αλλά λόγω της εμπρηστικής επίθεσης στο εργοτάξιο της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός από ομάδα περίπου 40-50 κουκουλοφόρων, που έγινε στις 00.40 της περασμένης Κυριακής (17/02/2013), προκαλώντας ζημιές σε μηχανήματα, κοντέινερ με γραφεία και οχήματα της εταιρείας.
Η Γωγώ Σόκουρα μας ενημέρωνε στις 25 Οκτώβριος 2012 (σε άρθρο της στο environment.gr) ότι:
Η συγκεκριμένη περιοχή είναι ένα αρχέγονο δάσος 4.500 στρεμμάτων που είναι ένας ανεκτίμητος πάροχος οξυγόνου και χώρος περιπάτου για τον κόσμο της περιοχής και όχι μόνο.. Για να <<στηθούν>> τα ορυχεία, θα πρέπει να κοπούν χιλιάδες δέντρα, τα οποία αποτελούν τη δεξαμενή νερού για την Χαλκιδική, σ' έναν χώρο που ανήκει στον Χαλκιδιώτικο και γενικότερα σ όλο τον Ελληνικό λαό…
Εδώ λοιπόν μπαίνει το ερώτημα: Θέλουμε ανάπτυξη; Θέλουμε επενδύσεις; Θέλουμε θέσεις εργασίας;
Η κρατική επίσημη θέση πάνω σ΄αυτό το θέμα είναι λίγο-πολύ ίδια:
"Τα ορυκτά είναι ο πολιτισμός μας και δεν έχουμε την πολυτέλεια να ασχοληθούμε με περιβαλλοντικές επιπτώσεις!". Το είχε πει στη Βουλή ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου μιλώντας για τις εκμεταλλεύσεις Χρυσού στην Χαλκιδική!
Ο κ. Παπακωνσταντίνου όταν ρωτήθηκε, με τη ιδιότητα του υπουργού Περιβάλλοντος, βάζοντας την υπογραφή του για το πρότζεκτ, "τι ακριβώς κερδίζει η χώρα;". (Θυμίζω ότι πήραμε 11 εκατ. ευρώ και τέλος. Ούτε σεντ από royalties στο μέλλον.) απάντησε αυτολεξεί: «Το κράτος κερδίζει γιατί παίρνει φόρους, το κράτος κερδίζει γιατί προσλαμβάνονται πάνω από 1.000 άτομα και αυτά τα άτομα έχουν εισοδήματα, άρα πληρώνουν φόρους!».
Στις 23/7/2012 οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του νομού Κιλκίς, εκπρόσωποι του Μετώπου Αγώνα ενάντια στα Μεταλλεία σε Κρούσια και Πάικο μαζί με τους επιστημονικούς συνεργάτες τους, επισκέφτηκαν τον υφυπουργό ΠΕΚΑ  Παπαγεωργίου. Του μετέφεραν την πλήρη αντίθεση των τοπικών κοινωνιών στα σχέδια του υπουργείου για δημιουργία μεταλλείων χρυσού – χαλκού. Μεταξύ άλλων τόνισαν ότι στην περιοχή Κρουσίων υπάρχει ουράνιο, όπως τεκμηριώνεται από μελέτες και μετρήσεις του ΙΓΜΕ και αντίστοιχων υπηρεσιών άλλων κρατών.
Το γεγονός αυτό καθιστά ακόμα μεγαλύτερους τους κινδύνους για την υγεία των κατοίκων των 12 χωριών που βρίσκονται μέσα στη μεταλλευτική ζώνη, εφόσον εκτός από τον τοξικό κίνδυνο, υπάρχει και κίνδυνος από ραδιενέργεια. Ο κ. Παπαγεωργίου τους υποσχέθηκε ότι «θα λάβει σοβαρά υπόψη του αυτές τις ενστάσεις», αλλά μια βδομάδα μετά έβαλε φαρδιά – πλατιά την υπογραφή του στην απόφαση παραχώρησης.
Κορυφαία, βέβαια, η δήλωση του Γεν. Διευθυντή της"Ελληνικός Χρυσός Α.Ε." Κου Στρατουδάκη Πέτρου: "Γι΄αυτό για να ζήσουμε κάποτε πρέπει να τ΄αραιώνουμε (το δάσος). Όταν μπαίνουμε στο δάσος ανανέωση κάνουμε. Τι κι αν καταστραφεί το 0,4%!; (χρονικό σημείο βίντεο: 28':37''-28':56")"!!!!!
Τι κερδίζουμε όμως από όλη αυτή την διαδικασία εκμετάλευσης;
Από πληροφορίες της ίδιας της εταιρίας "Ελληνικός Χρυσός Α.Ε." μαθαίνουμε ότι από εκσκαφή βάθους 1000 μ. κερδίζουμε από 1 έως 5 γρ. χρυσού!
Στην περιβαλλοντική μελέτη της εταιρίας ο κ. Γεωργαντζής μας ενημερώνει ότι για την εξόρυξη χρυσού χρησιμοποιούν την μέθοδο Flash Smelting, κάτι που όμως αμφισβητείται από τους κατοίκους αλλά και πολλούς επικριτές που αναφέρουν ότι αυτή η μέθοδος αφορά εξόρυξη χαλκού και όχι χρυσού.
Ο Δρ. Αλέξης Μπένος (καθηγητής Υγιεινής, Κοινωνικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.) μας αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία χρυσού έχουν μικρότερο προσδόκιμο επιβίωσης και εμφανίζουν συχνότερα, από το γενικό πληθυσμό, καρκίνο της τραχείας και των βρόγχων, του πνεύμονος, του στομάχου και του ήπατος. Εμφανίζουν επίσης πνευμονική φυματίωση, πυριτίαση και νοσήματα του υπεζωκότα καθώς και νοσήματα που μεταδίδονται με έντομα όπως ελονοσία και δάγκειος πυρετός, απώλεια ακοής από το θόρυβο, αυξημένο επιπολασμό βακτηριακών και ιογενών λοιμώξεων και νοσήματα του αίματος, του δέρματος και του μυοσκελετικού συστήματος (Eisler R.2003, Ross MH 2004).
Την Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2012, τελευταία μέρα λειτουργίας του Συμβουλίου Επικρατείας πριν από την θερινή διακοπή εργασιών, ο πρόεδρος του Ε’ Τμήματος κ. Μενουδάκος εξέδωσε προσωρινή διαταγή αναστολής εκτέλεσης της παραπάνω απόφασης του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης (308/2012), κατά το μέρος που συνεπάγεται “οποιαδήποτε επέμβαση σε δασική βλάστηση”.
Από το ΕuropaMagazin του κρατικού Γερμανικού καναλιού ARD προβλήθηκε στις 14 Ιουλίου 2012 έρευνα για την "επένδυση" στη Χαλκιδική.
Η Γερμανίδα «είδε» και τη ρύπανση στο Στρατώνι και τα 3.500 στρέμματα δάσους που θα κοπούν στις Σκουριές και τη δυναμική αντίδραση των κατοίκων στα σχέδια της εταιρείας!
Η εμπειρία των επιπτώσεων από τέτοιες επενδύσεις είναι πλούσια. Ένα παράδειγμα είναι αυτό στη γειτονική μας Τουρκία όπου στις 11 Αυγούστου οι ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν κατολίσθηση στις εγκαταστάσεις εκχύλισης του μεταλλείου χρυσού Κisladag, κοντά στην πόλη Εσμέ/Τουρκία, με αποτέλεσμα να υπάρχει διαρροή υδροκυανίου στον αέρα, το έδαφος και το νερό. Η Καναδική εταιρεία ELDORADO GOLD, που λειτουργεί το μεταλλείο, χρησιμοποιεί την τοξική και επικίνδυνη μέθοδο της εκχύλισης με κυάνιο σε σωρούς, απέκρυψε τη διαρροή, ενώ θα έπρεπε να είχαν σημάνει συναγερμό για να προλάβουν να... εκκενωθούν από τη περιοχή τα γύρω χωριά.
Το 2006, από τις 26 μέχρι 28 Ιουνίου, μετά από έντονες βροχοπτώσεις, ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων στο Εσμέ παρουσιάστηκε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου, με συμπτώματα δηλητηρίασης από κυανιούχα όπως ναυτία, πόνους στο κεφάλι, δυσκολία στην αναπνοή, μούδιασμα των άκρων και ρίγη.
Και πως θα καλύπτουμε τις ανάγκες της κοινωνίας σε μέταλλα; Υπάρχουν άλλοι τρόποι που να μην προϋποθέτουν την καταστροφή ανθρώπων και φύσης; Ναι υπάρχουν!
Για παράδειγμα στην Ελλάδα μόνον στα αστικά απόβλητα, απορρίπτονται κάθε χρόνο περίπου 250.000 τόνοι χρήσιμων μετάλλων. Δεν θα μπορούσαν να γίνουν επενδύσεις στον τομέα της ανάκτησης και επεξεργασίας μετάλλων από τα απορρίμματα; Φυσικά και θα μπορούσαν! Οι θέσεις εργασίες στην ανάκτηση – επεξεργασία μετάλλων δεν θα ήταν «μιας χρήσης», αλλά βιώσιμες σε βάθος χρόνου αφού θα στηρίζονταν σε διαρκώς ανανεούμενες πρώτες ύλες. Απαραίτητες προϋποθέσεις: Να εφαρμόσουν οι Δήμοι πραγματικά και όχι μαϊμού προγράμματα Διαλογής Απορριμμάτων στην Πηγή. Να αναπτύξουν  τοπικά σχέδια διαχείρισης αποβλήτων και να μην παραδώσουν τα απορρίμματα στους «εθνικούς εργολάβους».

Μια και μιλάμε για «εθνικούς εργολάβους» πρέπει να σταθούμε και να θυμίσουμε (πολύ περιληπτικά) τη δραστηριότητα της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ συμφερόντων Μπόμπολα.
Στις 21.10.2012 αυθαίρετη αστυνομική βία για την υπεράσπιση της "ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ A.E." στις Σκουριές.
Μεγαλειώδης διαδήλωση ενάντια στην καταστροφή της Χαλκιδικής από την «επένδυση» της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. μετατράπηκε σε κόλαση κρατικής και παρακρατικής βίας. Πάνω από 2500 χιλιάδες διαδηλωτές περπάτησαν 8 χλμ., και ενώ όλοι ήταν σε στάση αναμονής και δε συνέβαινε τίποτα, άνθρωπος της ασφάλειας, κατά τη συνήθη τακτική, ξεκίνησε τα γεγονότα ρίχνοντας πέτρα πυροδοτώντας ένα ανθρωποκυνηγητό από τις δυνάμεις των ΜΑΤ.
Στα δεξιά μας, σε απόσταση μικρότερη από είκοσι μέτρα από εμάς και από το μπλόκο, άναψε μια φωτιά μέσα στο δάσος. Ένα πυροσβεστικό που ήταν πίσω από την αστυνομία πήγε να τη σβήσει και πολλές από τις γυναίκες έτρεξαν να βοηθήσουν κι αυτές. Αυτό που είδαν ήταν ότι τα ξύλα ήταν στοιβαγμένα σε σωρό, έτοιμα από πριν για να τους βάλει κάποιο χέρι φωτιά. Βγάζει μάτι η προβοκάτσια. Η γυναίκα που το λέει αυτό στο βίντεο είναι τώρα στο νοσοκομείο του Πολυγύρου, γιατί τα ΜΑΤ της σακάτεψαν το πόδι. Λυπάμαι, κλαίω, για τα δεκάδες χιλιάδες δέντρα που κόβει επάνω στο βουνό η καλή εταιρεία που προστατεύουν τα ΜΑΤ. Σήμερα το πρωί διάβασα στο μπλογκ των υποστηρικτών της εταιρείας τον εξής υποκριτικό τίτλο:  ΣΟΚ! “ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ” ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ ΕΚΟΨΑΝ ΚΑΙ ΕΚΑΨΑΝ ΔΕΝΤΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ . Δεν τους είδα να “σοκάρονται” από τη σφαγή των δέντρων που γίνεται τώρα στις Σκουριές, ούτε από τα τέσσερα μεγάλα δέντρα που έκοψε η εταιρεία για να εμποδίσει την πρόσβαση των διαδηλωτών στις Σκουριές, στην πορεία μας στο βουνό τον περασμένο μήνα.

Συνοψίζοντας:

Στο αρχικό μας ερώτημα (εφόσον συνυπολογήσουμε όλες τις παραμέτρους): Θέλουμε ανάπτυξη; Θέλουμε επενδύσεις; Θέλουμε θέσεις εργασίας;
καταλήγουμε: Ανάπτυξη θέλουμε αλλά όχι με όρους περιβαλλοντικής, οικολογικής και ανθρωπιστικής καταστροφής.
                       Επενδύσεις θέλουμε αλλά όχι δια ημετέρους αλλά κρατικές, με εθνικοποίηση του ορυκτού πλούτου και με όρους περιβαλλοντικών, οικολογικών,ανθρωπιστικών και εργασιακών υποχρεώσεων.
                     Θέσεις εργασίας θέλουμε αλλά με προϋποθέσεις εργασιακών συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας.
                                          
Υ.Γ.: το άρθρο δεν αντιπροσωπεύει κατ΄ανάγκη τις απόψεις της πλειοψηφίας της "Επιτροπής Αγώνα"
         αλλά είναι μία τοποθέτηση του συντάκτη, μέλους της "Επιτροπής Αγώνα".  


ΠΗΓΗ: environment.gr ,ΕΞΑΝΤΑΣ, ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ, Μαρία Χριστιανού-Περιβαλλοντολόγος, ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: