Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Φρένο στην παραχώρηση τριών παραλιακών ακινήτων στο ΤΑΙΠΕΔ.

Η περιοχή «Ασπρο Λιθάρι Σουνίου (Cape Sounio)» στον Δήμο Λαυρεωτικής, ανήκει στην κυριότητα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και τελεί υπό τη διοίκηση και διαχείριση της «Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.» (ΕΤΑΔ).
Η περιοχή «Ασπρο Λιθάρι Σουνίου (Cape Sounio)»
στον Δήμο Λαυρεωτικής, ανήκει στην κυριότητα
του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού
και τελεί υπό τη διοίκηση και διαχείριση
της «Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.» (ΕΤΑΔ).
του Γιώργου Λιάλιου
Στην ανάκληση της παραχώρησης στο ΤΑΙΠΕΔ τριών παραλιακών ακινήτων της Αττικής πρόκειται να προχωρήσει μέσα στις επόμενες ημέρες η διυπουργική επιτροπή. Την υπόσχεση αυτή έλαβαν οι επικεφαλής της «Αττικό Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε.», που διαμαρτυρήθηκαν στην κυβέρνηση εκτιμώντας ότι η παραχώρηση των τριών ακινήτων αποδυνάμωνε τον ρόλο που κλήθηκε να διαδραματίσει. Πάντως η εταιρεία δεν έχει ακόμα κανένα ακίνητο στην ιδιοκτησία της.



Τα τρία ακίνητα, που μετατράπηκαν σε «μήλον της Εριδος» ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και την «Αττικό Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε.» είναι:
  • Οικόπεδο 176,1 στρεμμάτων από το αθλητικό κέντρο του Αγίου Κοσμά έως τα «Αστέρια» Γλυφάδας. 
  • Εκταση 383 στρεμμάτων στην περιοχή «Ασπρο Λιθάρι Σουνίου (Cape Sounio)» στον Δήμο Λαυρεωτικής, το οποίο ανήκει στην κυριότητα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και τελεί υπό τη διοίκηση και διαχείριση της «Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.» (ΕΤΑΔ). 
  • Παράκτιο οικόπεδο 20,9 στρεμμάτων στη Γλυφάδα. 
Το πρώτο από τα τρία ακίνητα (που μεταβιβάστηκαν στις 28 Μαΐου στο ΤΑΙΠΕΔ) βρίσκεται στον κατάλογο των 21 παραλιακών ακινήτων, την κυριότητα των οποίων έχει ζητήσει η «Παράκτιο Μέτωπο». «Ο πρωθυπουργός αποφάσισε να υπάρξει ένας ενιαίος σχεδιασμός για το παραλιακό μέτωπο της Αττικής. Θα πρέπει, λοιπόν, να υπάρχει συνέχεια», λέει στην «Κ» ο επικεφαλής της «Αττικό Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε.», Αρης Ματιάτος. «Γι’ αυτόν τον λόγο την περίοδο αυτή ασχολούμαστε με την καταγραφή και το ξεκαθάρισμα του νομικού καθεστώτος παράκτιων ακινήτων του Δημοσίου και θα αναθέσουμε σε δεύτερο επίπεδο την εκπόνηση master plan για όλη τη ζώνη από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο». Οπως επισημαίνει, πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχει μεταβιβαστεί ούτε ένα ακίνητο στην «Παράκτιο Μέτωπο», παρότι έχει από μηνών υποβάλει τα πρώτα δύο σχέδια κοινών υπουργικών αποφάσεων για τη μεταβίβαση 21 ακινήτων.
Δεν είναι, πάντως, η πρώτη φορά που το ΤΑΙΠΕΔ και η Αττικό Παράκτιο Μέτωπο συγκρούονται για την τύχη παραλιακών ακινήτων της Αθήνας. Για παράδειγμα, πριν από ενάμισι έτος υπήρξε διαφωνία σχετικά με την τύχη του «Αστέρα» και του Λαγονησίου, ενώ παλαιότερα υπήρξαν ανάλογες συζητήσεις και για την υπόθεση του παραλιακού τμήματος του Ελληνικού.

Η απόφαση της διυπουργικής επιτροπής αναδιαρθρώσεων και αποκρατικοποιήσεων αφορά τη μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ ενός μεγάλο «πακέτου» ακινήτων ανά την Ελλάδα. Ανάμεσά τους βρίσκονται εμβληματικά ακίνητα, όπως ολόκληρο το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού (11.100 στρέμματα), ο τουριστικός λιμένας της Ζέας στον Πειραιά, το Ξενία Ναυπλίου, το Ξενία της Παλαιοκαστρίτσας στην Κέρκυρα, ακίνητο-φιλέτο 1.000 τ.μ. σε συγκρότημα κατοικιών και γραφείων στο Μανχάταν, καθώς και διάφορα μικρά και μεγάλα ακίνητα στη Σιθωνία, στην Πλάκα, στη Ρόδο, στη Σαντορίνη και αλλού. Πάντως μέχρι σήμερα δεν έχει ανακληθεί μεταβίβαση ακινήτου στο ΤΑΙΠΕΔ.

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: