Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Βιβλιάριο Ανασφάλιστου - Απορίας: Πως μπορείτε να το εκδώσετε

Αγιοργίτη Μαρία (*)

Έπειτα από συνάντηση με τις κοινωνικές λειτουργούς της Πρόνοιας του Δήμου Βόλου, σας παραθέτουμε τις πληροφορίες που συλλέξαμε για την έκδοση βιβλιαρίου απορίας- ανασφαλίστου.



Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση Κ.Υ.Α.139491/16 Νοεμβρίου 2006 (Φ.Ε.Κ. Β/1747), οι ανασφάλιστοι οι οποίοι έχουν χαμηλό εισόδημα και οι άνεργοι που έχει λήξει το βιβλιάριο του ασφαλιστικού τους φορέα, μπορούν να εκδώσουν «Βιβλιάριο Ανασφαλίστου- Απορίας», ώστε να εγγραφούν στο Μητρώο Ανασφαλίστων και Οικονομικά Αδυνάτων.
Η εγγραφή αυτή θα δημιουργήσει το δικαίωμα δωρεάν εξετάσεων από γιατρούς, φάρμακα, νοσηλείας ή μεταφοράς  – ως ασθενείς – χωρίς κόστος. Το βιβλιάριο χορηγείται δωρεάν.

Πού εκδίδεται
Αρμόδια υπηρεσία για την έκδοση του Βιβλιαρίου είναι η Διεύθυνση Πρόνοιας και πιο συγκεκριμένα το Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας της εκάστης Νομαρχίας.

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΒΟΛΟΥ: Η Διεύθυνση Πρόνοιας στεγάζεται στο Παλιό Δημαρχείο της Ν. Ιωνίας και μπορείτε να απευθύνεστε κάθε Τρίτη από τις 9:00-13:00.


Δικαιολογητικά που απαιτούνται
  • Αίτηση (δίνεται από την υπηρεσία). Συμπληρώνεται και υπογράφεται από τον πολίτη.
  • Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/86 (δίνεται από την υπηρεσία). Συμπληρώνεται και υπογράφεται από τον πολίτη.
  • Φωτοτυπία ταυτότητας ή ΕΔΤΟ ή διαβατηρίου. Για τους ομογενείς, αλλοδαπούς ή πρόσφυγες, γίνεται έλεγχος του διαβατηρίου για την είσοδο και έξοδο από τη χώρα και κρατούνται φωτοαντίγραφα.
  • Δύο (2) φωτογραφίες.
  • Αποδεικτικό μόνιμης κατοικίας: απόδειξη ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΔΕΥΑΜΒ, συμφωνητικό ενοικίασης ή βεβαίωση δημοτικής αστυνομίας, όταν δεν υποβάλλεται φορολογική δήλωση.
  • Άδεια διαμονής για τους υπηκόους των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το οικείο Τμήμα της κατοικίας τους.
  • Αντίγραφο εντύπων Ε1, Ε2, Ε9 από την εφορία και αντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος του προηγούμενου έτους. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος δεν υποχρεούται στην υποβολή φορολογικής δήλωσης, υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86, θεωρημένη από την αρμόδια ΔΥΟ.
  • Κάρτα ανεργίας
  • Βεβαίωση ΙΚΑ & ΤΕΒΕ ότι δεν δικαιούνται ασφάλισης
  • Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

Διευκρινίσεις:
  • Νέοι από 19-29 ετών υποχρεωτικά έχουν ΙΚΑ μέσω ΟΑΕΔ
  • Αν υπάρχει πρόβλημα υγείας, γνωμάτευση από γιατρό νοσοκομείου
  • Αν υπάρχει νοσηλεία απαραίτητα χρειάζεται αποδεικτικό εισαγωγής στο νοσοκομείο σφραγισμένο από το γραφείο κίνησης
  • Σε περίπτωση συγκατοίκησης με τους γονείς- προσκόμιση εκκαθαριστικού γονέων
  • Σε περίπτωση συγκατοίκησης με τα παιδιά- προσκόμιση εκκαθαριστικού παιδιών
  • Σε περίπτωση διάστασης, ένορκη βεβαίωση από τα δικαστήρια.
  • Αν χρειαστεί, η υπηρεσία μπορεί να ζητήσει πρόσθετα δικαιολογητικά.

Καθορισμός Δικαιούχων:
Δικαιούχοι δωρεάν νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης είναι:
1. Έλληνες πολίτες ή ελληνικής καταγωγής (ομογενείς) οι οποίοι διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα, είναι ανασφάλιστοι και οικονομικά αδύνατοι, το δε οικογενειακό ετήσιο εισόδημα τους δεν ξεπερνά τα 6.000 ΕΥΡΩ, προσαυξανόμενο κατά 30% για τη σύζυγο και κατά 20% για κάθε ανήλικο ή προστατευόμενο παιδί με την προϋπόθεση βέβαια ότι αυτό το εισόδημα δεν προέρχεται από επαγγελματική δραστηριότητα τέτοια που να του παρέχει την δυνατότητα ασφάλισης. Το καθορισθέν αυτό εισόδημα, αυξάνεται κατά 50% στις περιπτώσεις ατόμων με αναπηρία 67% και άνω. Ως εισόδημα νοείται το φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο. Στους παραπάνω δικαιούχους της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης χορηγείται βιβλιάριο ανασφαλίστου για ένα (1) έτος.
2. α. Ανασφάλιστοι λογοτέχνες και τα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγος και ανήλικα τέκνα).
β. Ανασφάλιστα μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και τα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγος και ανήλικα τέκνα).
γ. Ανασφάλιστοι Έλληνες μουσικοί, τραγουδιστές και λοιποί απασχολούμενοι στο θέαμα-ακρόαμα που εργάζονται περιστασιακά
δ. Ανασφάλιστοι πρώην βουλευτές και τα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγος και ανήλικα τέκνα).
ε. Άτομα που φιλοξενούνται στις θεραπευτικές κοινότητες για απεξάρτηση, ΟΚΑΝΑ-Νόστος κ.τ.λ.
Στους ανωτέρω δικαιούχους χορηγείται βιβλιάριο ανασφαλίστου για ένα (1) έτος.
3.α. Παιδιά που διαμένουν σε Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας των Πε.Σ.Υ.Π. ή άλλα ιδρύματα Ν.Π.Δ.Δ ή Ν.Π.Ι.Δ.
β. Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους.
γ. Μοναχοί και λαϊκοί της Ιεράς Μονής Σινά και Έλληνες κληρικοί των Πατριαρχείων.
δ. Ανασφάλιστες άγαμες επίτοκες και μητέρες ως και τα παιδιά αυτών.
ε. Παιδιά που τοποθετούνται σε ανάδοχες οικογένειες.
Στους δικαιούχους των ανωτέρω κατηγοριών χορηγείται βιβλιάριο ανασφαλίστου για τρία (3) έτη.
4. α. Ομογενείς που διαθέτουν βεβαίωση κατάθεσης δικαιολογητικών για απόκτηση ειδικού δελτίου ταυτότητας ομογενούς ή απόκτησης της ελληνικής Ιθαγένειας.
β. Αλλοδαποί με άδεια παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους (υγείας).
Στους δικαιούχους αυτών των κατηγοριών χορηγείται πιστοποιητικό κοινωνικής προστασίας, για όσο χρονικό διάστημα υπάρχει η συγκεκριμένη ανάγκη ιατροφαρμακευτικής και νοσηλευτικής περίθαλψης και κατόπιν βεβαίωσης της ανάγκης αυτής από κρατικό νοσηλευτικό Ίδρυμα. Επιπλέον βεβαιώνεται και ο πιθανός χρόνος νοσηλείας και αποθεραπείας από την ασθένεια.
5. Σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 266/1999 α. οι αναγνωρισμένοι πολιτικοί πρόσφυγες β. οι αλλοδαποί οι οποίοι έχουν υποβάλλει αίτηση για αναγνώριση προσφυγικής ιδιότητας και η οποία βρίσκεται στο στάδιο εξέτασης από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, καθώς και γ. οι έχοντες έγκριση παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους ή έχει ταχθεί σε αυτούς προθεσμία η οποία δεν έχει εκπνεύσει ακόμη, έχουν τη δυνατότητα της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης με την άμεση επίδειξη του δελτίου ταυτότητας πρόσφυγα ή του δελτίου αιτήσαντος άσυλο αλλοδαπού ή του ειδικού δελτίου παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους αλλοδαπού αντίστοιχα, στις υπηρεσίες του Ε.Σ.Υ.
6. Οι αλλοδαποί θύματα των εγκλημάτων των 323, 323 Α, 349, 351 και 351 Α του Ποινικού Κώδικα( σύμφωνα με το π.δ. 233/2003), που είναι ανασφάλιστοι είναι δικαιούχοι άμεσης και δωρεάν ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης από τις υπηρεσίες του Ε.Σ.Υ., για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν τα μέτρα προστασίας και αρωγής και με την επίδειξη μόνο της σχετικής βεβαίωσης από την οικεία αστυνομική Διεύθυνση, απευθείας στις υπηρεσίες του Ε.Σ.Υ. και στην οποία θα αναγράφεται ρητά ο χρόνος προστασίας και αρωγής.
7. Οι κρατούμενοι σε φυλακές, Φιλοξενούμενοι σε ιδρύματα αγωγής ανηλίκων και φιλοξενούμενοι σε στέγες φιλοξενίας ανηλίκων, των εταιρειών ανηλίκων(Ν.Π.Δ.Δ.) είναι δικαιούχοι δωρεάν ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης με επίδειξη της σχετικής βεβαίωσης του σωφρονιστικού καταστήματος, του ιδρύματος αγωγής ή της στέγης φιλοξενίας, απευθείας στην υπηρεσία του Ε.Σ.Υ.

Παροχές στους δικαιούχους βιβλιαρίου:
  • Δωρεάν πλήρης νοσηλεία σε κλίνες Γ θέσης.
  • Εξέταση και δωρεάν χορήγηση φαρμάκων (λίστας) στα ιδρύματα που αναφέρονται στην παράγραφο Α της απόφασης και διενέργεια παρα-κλινικών ή εργαστηριακών εξετάσεων.
  • Μεταφορά ασθενών με πλωτό ή αεροπορικό μέσο.

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΒΟΛΟΥ: Οι κάτοικοι του Βόλου, για οποιαδήποτε άλλη σχετική πληροφορία μπορείτε να καλέσετε στο: 24213. 55810 (το τηλέφωνο της Πρόνοιας)


ΠΗΓΗ: environment.gr

(*) Η Αγιοργίτη Μαρία είναι Κοινωνική Λειτουργός στο ΚΕΣΥΣΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: